Οι Αστυνομικοί δεν είναι υγειονομικοί υπάλληλοι

poasy

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2020

Αρ. Πρωτ.: 100/2/37-α

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψη σειρά δεδομένων πρακτικών της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, τόσο επί της σημερινής όσο και επί των προηγούμενων Κυβερνήσεων, με βάση όσα μας καταγγέλλονται από Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας (Βορείου και Νοτίου Δωδεκανήσου, Λέσβου, Σάμου, Χίου κ.ά.), τονίζει ότι για άλλη μια φορά η Ελληνίδα και ο Έλληνας Αστυνομικός καλούνται να επωμισθούν υποχρεώσεις και βάρη άλλων κρατικών Φορέων και μάλιστα χωρίς να επικαρπώνονται τα οφέλη της αδιαμφισβήτητης προσφοράς τους.

Τρανή απόδειξη οι πρόσφατες εξελίξεις με την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, όπου υπό το φόβο έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας του covid-19, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 44071 νέα Υπουργική Απόφαση (Β-2796/11-7-2020), για τον έλεγχο των επιβατών που καταφθάνουν στην ελληνική επικράτεια από ξένες χώρες επιστρατεύει και αστυνομικούς για την αποτελεσματική λειτουργία των προβλεπομένων, από άλλη Υπουργική Απόφαση, Κλιμακίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «δύνανται να συμμετέχουν αστυνομικοί, με σκοπό την υποβοήθηση του έργου των Κλιμακίων, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, αναλαμβάνοντας μόνο τη διοικητική μέριμνα της διαδικασίας», καταδεικνύοντας έτσι την αδυναμία του φορέα αυτού και το μέγεθος του προβλήματος που αποκαλύπτεται με έναν «αρχιστράτηγο» Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, χωρίς κατά βάση «στρατό» για την διαχείριση της κρίσης.

Πέραν όμως των αρμοδιοτήτων αυτών καθ’ αυτών, γεννάται ευλόγως και το ερώτημα, αν, όσοι αστυνομικοί, από το βαθμό του Αστυφύλακα μέχρι και τον βαθμό του Υπαστυνόμου του νόμου 3686/2008, δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, σύμφωνα και με την από 12-07-2020 επείγουσα διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από 17 Ιουλίου 2020 έως 31 Αυγούστου 2020, προς υποβοήθηση του έργου των Κλιμακίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στα αεροδρόμια Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Σάμου, θα μετακινηθούν χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά. Ναι μεν αναφέρεται ότι η προαναφερόμενη Γραμματεία θα καλύψει τις δαπάνες για εκτός έδρας μετακινήσεις, των οδοιπορικών, της διαμονής και της σίτισης του εν λόγω προσωπικού, χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν αναφέρεται, όμως, πότε θα αποζημιωθούν οι συνάδελφοί μας.

Δεδομένων επομένως των δυσάρεστων παραδειγμάτων μη έγκαιρης πληρωμής από άλλες μετακινήσεις, της έλλειψης διοικητικής μέριμνας και της αβεβαιότητας που διέπει τις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους έναντι των υπαλλήλων του, γεννάται ευλόγως και το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικά ο Αρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ να συνηγορεί υπέρ των μετακινήσεων αυτών, χωρίς να διασφαλίζει τόσο τα δικαιώματα των συναδέλφων όσο και το εύρυθμο της λειτουργίας των αστυνομικών Υπηρεσιών από τις οποίες θα μετακινηθούν οι ενδιαφερόμενοι, αφήνοντας πίσω τους κενά αστυνόμευσης κ.ά.

Η Ομοσπονδία μας προφανώς και συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της συμβολής της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά, υπό αυτές τις περιστάσεις, διατηρεί τις επιφυλάξεις της και καλεί κάθε αρμόδιο να πράξει τα αυτονόητα, με σεβασμό στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλου ανεξαιρέτως του ανθρώπινου δυναμικού της.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

(Το έγγραφο των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων εμπεριέχεται στο συνημμένο αρχείο)

Διαβάστε ακόμα

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
0 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
0 shares0 views

Τελικά τι «πετύχαμε» ως Αστυνομία την περίοδο της πανδημίας;

staff - Απρ 20, 2021

Όπως βλέπουμε από πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας είναι δυσαρεστημένοι, σε σχέση με την αύξηση της εγκληματικότητας…

Δράσεις - Παρεμβάσεις
0 shares0 views
Δράσεις - Παρεμβάσεις
0 shares0 views

Πότε θα ενισχυθεί η ΔΑΚΑΘ; Ευτυχώς η ηγεσία διέκοψε την ενίσχυση άλλων Υπηρεσιών από τη ΔΑΚΑΘ!

staff - Απρ 19, 2021

Μετά από την εξαίρεση της ενίσχυσης του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονικης «Μακεδονία» με τη σχετική διαταγή του Αρχηγείου στις 27/03/2021 και…

Συνδικαλιστικά
0 shares0 views
Συνδικαλιστικά
0 shares0 views

Παράτυπη άρνηση χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού σε Αστυνομικούς γονείς ανήλικων τέκνων σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης

staff - Μαρ 05, 2021

Στα πλαίσια της καθημερινής συνδικαλιστικής μας δράσης, το Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών -ΕΚΑ- Θεσσαλονίκης ως συνδικαλιστικός οργανισμός - συνδυασμός, δέχθηκε, σήμερα…