Εν αναμονή θεσμοθέτησης ιδιώνυμου για επιθέσεις κατά αστυνομικών – Νομοθετήθηκαν αιτήματα της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

poasy

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2020

Αρ. Πρωτ.: 404/1/8

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ολοκληρώθηκε χθες, αργά το βράδυ, στη Βουλή, η συζήτηση και ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του άρθρου 11 του Συντάγματος, που κατατέθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», και σε συνέχεια των όσων επισήμανε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Γρηγόριος ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων, οφείλουμε να τονίσουμε, με βάση και το τελικό κείμενο του ψηφισθέντος, πλέον, νομοσχεδίου, ότι:

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει μια ακόμη δύσκολη αποστολή με κίνδυνο όχι μόνο να συνεχίσει να λειτουργεί μεταξύ σφύρας και άκμονος, εκτεθειμένη πολλές φορές σε άδικη κριτική, αλλά και να δέχεται δολοφονικές επιθέσεις, όπως σημειώθηκε και χθες, από οργανωμένες ομάδες, οι οποίες με δεκάδες βόμβες μολότοφ επεδίωξαν την απώλεια ζωών συναδέλφων μας. Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι η πολιτεία δεν πρέπει να κωφεύει και χρειάζεται άμεσα να αποδεχθεί τα αιτήματα της Ομοσπονδίας μας, σε θέματα όπως η θεσμοθέτηση αυστηρότερων ποινών (ιδιώνυμο) για όσους απειλούν και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, η εκπαίδευση, η οπλοφορία-οπλοχρησία, η χρήση χημικών κ.ά.

Όσο για τα χθεσινά απαράδεκτα έκτροπα, καταδικάζουμε τις απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των συναδέλφων μας και απαιτούμε τη σύλληψη κάθε επίδοξου δολοφόνου, χωρίς ίχνος συγκάλυψης οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις λοιπές διατάξεις του νέου νόμου, μετά από παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας μας, επιλύθηκαν αιτήματά μας που αφορούν:

– την αυξημένη εκπροσώπησή μας στο Δ.Σ. του μετονομασθέντος Ιδρύματος Εξοχές Ελληνικής Αστυνοµίας σε «Ίδρυµα Μέριµνας και Αριστείας της Ελληνικής Αστυνοµίας». Το ίδρυµα διοικείται από 13µελές διοικητικό συµβούλιο, το οποίο ορίζεται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνοµίας και η Ομοσπονδία μας θα εκπροσωπείται από δύο αντί ενός εκπροσώπου μας, λόγω της επέκτασης των αρμοδιοτήτων του (Άρθρο 16).

– τη ρύθμιση θεµάτων πάγιας εισφοράς ονοµασίας δοκίµου Αστυφύλακα σε Αστυφύλακα και δοκίµου Αξιωµατικού σε Υπαστυνόµο Β΄ των µετόχων των τοµέων Τ.Π.ΑΣ. και Τ.Π.Υ.Α.Π. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., η οποία  παρακρατείται σε τριάντα έξι (36) ισόποσες µηνιαίες δόσεις, ώστε να διευκολυνθούν αυτοί στο ξεκίνημά τους (Άρθρο 17).

– το δικαίωμα συνυπηρέτησης εκπαιδευτικών συζύγων υπηρετούντων στα Σώµατα Ασφαλείας με την προσθήκη σχετικής πρόβλεψης στο άρθρο 21Α του ν. 2946/2001 (Άρθρο 20).

Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα που απασχολούν το αστυνομικό σώμα και το ανθρώπινο δυναμικό του, διαβεβαιώνοντας την ελληνική κοινωνία ότι γνώμονας των ενεργειών της είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικότερης λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και των ίδιων των αστυνομικών που με κίνδυνο ζωής μάχονται την εγκληματικότητα και την ανομία, αναμένοντες την έμπρακτη αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας του ρόλου και του έργου τους.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Διαβάστε ακόμα

Προσφορἐς
0 shares0 views
Προσφορἐς
0 shares0 views

Προσφορά γυναικολογικός έλεγχος με 30€ για οικογένειες ενστόλων

staff - Νοέ 22, 2020

Το Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών -ΕΚΑ- Θεσσαλονίκης είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσει μία εξαιρετική προσφορά για όλες, ανεξαιρέτως, τις…

Συνδικαλιστικά
0 shares0 views
Συνδικαλιστικά
0 shares0 views

ΕΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!

staff - Σεπ 06, 2020

Το Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών -ΕΚΑ- Θεσσαλονίκης, ως συνδικαλιστικός οργανισμός-συνδυασμός, ενόψει των Έκτακτων Μεταθέσεων του Σεπτεμβρίου, με την έκδοση του αριθμού…

Δράσεις - Παρεμβάσεις
0 shares0 views
Δράσεις - Παρεμβάσεις
0 shares0 views

Η επίσημη απάντηση του Υπουργείου για τη ΔΑΚΑΘ

staff - Αυγ 02, 2020

 Όλη η αλήθεια και το τι ισχύει για τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα -ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- Θεσσαλονίκης και εν αναμονή νέου Οργανογράμματος…