ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝ ΟΨΕΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Ως συνδικαλιστικός οργανισμός-φορέας το Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών -ΕΚΑ- Θεσσαλονίκης καταγγέλει, έπειτα και από έρευνα που έγινε από ομάδες εργασίας του, πως, δυστυχώς, σε πολλές Υπηρεσίες που εδρεύουν στο Νομό Θεσσαλονίκης καταστρατηγούνται οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις (Κανονισμοί της Ελληνικής Αστυνομίας) σε βάρος των εργαζομένων Αστυνομικών. Ειδικότερα στις θεσμοθετημένες διατάξεις στο ωράριο εργασίας του π.δ. 394/2001, όπως αυτό ισχύει έως σήμερα.

Σήμερα, Πάρασκευη 10 Απριλίου 2020, σε πολλές Υπηρεσίες δεν έχει εκδοθεί-ανακοινωθεί η εβδομαδιαία υπηρεσία για τη Μεγάλη Εβδομάδα που έρχεται, όπως ρητά και υποχρεωτικά προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 1 του π.δ. 394/01, που τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 173/13, με αποτέλεσμα πολλοί, οικογενειάρχες Αστυνομικοί κυρίως, να μην μπορούν να προγραμματίσουν την προσωπική τους ζωή και να δημιουργούνται πολλά προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα, ειδικά στις δύσκολες αυτές χρονικές συγκυρίες που διατρέχουμε.

Επειδή έχουμε καταγγείλει και παλαιότερα τη μη ανακοίνωση της εβδομαδιαίας υπηρεσίας, που ρητά και ξεκάθαρα προβλέπει η ανωτέρω δεσμευτική, για όλους τους Αστυνομικούς και τις Υπηρεσίες ανεξαιρέτως, νομοθετική διάταξη, ότι δηλαδή κάθε Παρασκευή οφείλουν όλοι οι Διευθυντές, Διοικητές και Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών να τηρούν απαρέγκλιτα και να εκδίδουν την υπηρεσία έως τη μεθεπόμενη Δευτέρα πρωί, για οκτώ (8) ημέρες δηλαδή, έχουν εκδοθεί αρκετές μάλιστα σχετικές διαταγές και από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης από τις Υπηρεσίες επιπέδου Διεύθυνσης και Υποδιεύθυνσης που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα ενόψει κιόλας της πανδημίας του Κορονοϊού COVID – 19, που έχει ανασταλεί η χορήγηση των αδειών του προσωπικού και εφόσον δεν υπάρχουν καθόλου αστυνομικά μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας (αθλητικές συναντήσεις, συναθροίσεις και συγκεντρώσεις κτλ), δεν συνεδριάζουν τα δικαστήρια, γενικότερα δεν ανακύπτει καμιά άλλη σχεδόν έκτακτη και επείγουσα υπηρεσιακή ανάγκη, ενώ μάλιστα έχουν ανασταλεί ή παγώσει αρκετές λειτουργίες συγκεκριμένων Υπηρεσιών λόγω της πανδημίας, έτσι πάρα τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί οι Διοικήσεις πολλών Υπηρεσιών στον Νομό Θεσσαλονίκης επιμένουν να μην εκδίδουν, εντελώς παράτυπα και αυθαίρετα την υποχρεωτική εβδομαδιαία υπηρεσία για όλους τους εργαζόμενους Αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης.

Επειδή, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και του Συντάγματος έχουμε έννομο συμφέρον και υποχρέωση για τη διασφάλιση των εργασιακών συμφερόντων και δικαιωμάτων των Αστυνομικών και εξάλλου λόγω του ότι κανένας δεν εξαιρείται από την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, επιθυμούμε την άμεση παρέμβαση της ηγεσίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας για την πιστή τήρηση της νομιμότητας υπέρ των σκληρά εργαζομένων Αστυνομικών όλου του Νομού Θεσσαλονίκης και βέβαια ζητάμε την έγγραφη απάντηση των αρμοδίων για τις παρατυπίες αυτές.

Θεσσαλονικη,
Παρασκευή 10 Απριλίου 2020
Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών -ΕΚΑ- Θεσσαλονίκης

Διαβάστε ακόμα

Άρθρα -Απόψεις
0 shares0 views
Άρθρα -Απόψεις
0 shares0 views

Κρυφή βιντεοσκόπηση Αστυνομικών από πολίτη και ανάρτηση του βίντεο στο Youtube – Απόφαση Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

staff - Μαΐ 29, 2020

Μία ενδιαφέρουσα απόφαση σχετικά με την καταγραφή βίντεο με κρυφή κάμερα και την ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, και την προστασία δεδομένων…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
0 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
0 shares0 views

Συνήγορος του Αστυνομικού – Ένας θεσμός που παραμένει ανενεργός

staff - Μαΐ 28, 2020

Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας, λόγω της φύσης της εργασίας μας, δεν είναι λίγες οι στιγμές που από μάρτυρες…

Δράσεις - Παρεμβάσεις
0 shares0 views
Δράσεις - Παρεμβάσεις
0 shares0 views

Βιντεοσκόπηση Αστυνομικών – Είναι σύννομη ή όχι; Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της #ΕΑΥΘ Τερζούδη Σωτήριου

staff - Μαΐ 25, 2020

Με αφορμή περιστατικό που έλαβε χώρα εντός του Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του οποίου ελήφθη βίντεο το…