« Έχεις ΔΙ.ΑΣ.»; , – « Στείλε ΔΙ.ΑΣ.». Οι ομάδες «γενικών καθηκόντων» του Σώματος.

Δευτέρα , 29η Μαρτίου 2010. Η νεοσύστατη Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) εμφανίζεται για πρώτη φορά στις γειτονιές των δυο μεγάλων αστικών κέντρων της Χώρας. Αποστολή της η πρόληψη και η καταστολή των σοβαρών μορφών εγκληματικότητας (ληστείες , κλοπές , διαρρήξεις , αρπαγές τσαντών , σοβαρά επεισόδια κ.τ.λ.).
Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας της Ομάδας φέρνουν και τα πρώτα θετικά έως εντυπωσιακά αποτελέσματα ώστε οι αμφιβολίες των επικριτών να αμβλύνονται και η αυτοπεποίθηση του ίδιου του προσωπικού να αυξάνεται προοδευτικά.
Παράλληλα οι πολίτες , που αρχικά ξενίζονται βλέποντας τέσσερις ένστολους αστυνομικούς (δύο δικυκλιστές ανά δίκυκλο) να περιπολούν στη γειτονιά τους , σύντομα εγκρίνουν και αποδέχονται το νέο επιχειρησιακό εγχείρημα του Σώματος.
Στην εξέλιξη των ετών , παρά τη σταδιακή μείωση του προσωπικού , το πεδίο δράσης των Σταθμών ΔΙ.ΑΣ. διευρύνεται σημαντικά (μέτρα τάξης και τροχαίας , φρούρηση ευπαθών στόχων , εφαρμογή τελωνειακού κώδικα , πάταξη παρεμπορίου , επαιτείας κ.ά.).
Παρ΄ όλα αυτά , για τους συναδέλφους του Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης ένας Σταθμός ΔΙ.ΑΣ. εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη επιλογή ανταπόκρισης σε κάθε αστυνομικού ενδιαφέροντος έκτακτο γεγονός (εξ ου και ο τίτλος του παρόντος κειμένου).
Σήμερα (29-3-2018) , με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ ετών λειτουργίας της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. η ως άνω «ιστορική αναδρομή» καταλήγει στην ανάγκη απάντησης δύο βασικών ερωτημάτων :
– Έχει αποκλίνει η Δίκυκλη Αστυνόμευση της βασικής της αποστολής ;
Κατηγορηματικά , όχι . Αντιθέτως αποτελεί για το προσωπικό της τίτλο τιμής το γεγονός ότι ανταποκρίνεται με την ίδια συνέπεια και αποτελεσματικότητα σε κάθε περιστατικό αστυνομικού ενδιαφέροντος που καλείται να διαχειριστεί -όπως άλλωστε οφείλει.
-Θεωρείται η οκταετής πορεία της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. επιτυχής ;
Αναμφίβολα , ναι . Γιατί , πολύ απλά , η νέα αυτή επιχειρησιακή ομάδα διέγραψε την ίδια πορεία με παλαιότερες και ήδη καθιερωμένες (π.χ. Ομάδες Π.Κ.Ε. , ‘Ζ’) ως εξής : από την πρώτη θετική έως εντυπωσιακή εμφάνιση , στην αναπόφευκτη αύξηση των καθηκόντων και την τελική εδραίωσή της ως νευραλγικός επιχειρησιακός κλάδος του Σώματος που χαίρει της αποδοχής των πολιτών.
Σήμερα , βάσει των ανωτέρω , το προσωπικό της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δικαιούται :
α) να θεωρεί την ανταπόκριση της Πολιτείας προς εκπλήρωση των δικών της ανταποδοτικων υποχρεώσεων αυτονόητη.
β) να διαβεβαιώνει ότι όσο ο Αστυνομικός εξακολουθεί να είναι «ο επιμένων» , ο μέσος πολίτης θα είναι αυτός που θα «νικά». Κι αυτό γιατί , σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε , συνεχίζουν να υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν –άμεσα ή έμμεσα- διαχρονικές αξίες. Αξίες των οποίων τα σύμβολα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στολής τους. Πρόκειται για τη Δικαιοσύνη (σύμβολό της: η ζυγαριά) , την Κοινωνική Ειρήνη (σύμβολό της: το κλαδί ελιάς) , την Προστασία του Πολίτη (σύμβολό της: η ασπίδα) , για την ίδια μας την Πατρίδα (σύμβολό της: ο Ιερός Σταυρός της Γαλανόλευκης)…

Σπυρίδων ΞΑΦΑΚΟΣ

Αντιπροσώπος της Ε.Α.Υ.Θ στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Τμηματάρχης του Β’ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΑΔΘ (Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. ΚΑΙ ‘Ζ’ Θεσ/νίκης )

Μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμα

Δράσεις - Παρεμβάσεις
0 shares0 views
Δράσεις - Παρεμβάσεις
0 shares0 views

Η επίσημη απάντηση του Υπουργείου για τη ΔΑΚΑΘ

staff - Αυγ 02, 2020

 Όλη η αλήθεια και το τι ισχύει για τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα -ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- Θεσσαλονίκης και εν αναμονή νέου Οργανογράμματος…

Άρθρα -Απόψεις
0 shares0 views
Άρθρα -Απόψεις
0 shares0 views

Βιντεοσκόπηση αστυνομικών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος – Έγγραφο της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

staff - Ιούλ 29, 2020

Έγγραφο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. προς την   Διεύθυνση Οργάνωσης και Νομικής Υποστήριξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας: Θέμα:  «Βιντεοσκόπηση αστυνομικών κατά…

Άρθρα -Απόψεις
0 shares0 views
Άρθρα -Απόψεις
0 shares0 views

Οι μαύρες μέρες έγιναν ως δια μαγείας άσπρες και τα ψέματα σας ξεπέρασαν όλα τα όρια!!!

staff - Ιούλ 28, 2020

Η προ ολίγων ημερών διαταγή που αφορούσε αναίτιες απομακρύνσεις συναδέλφων από την ασφάλεια δεν εκτελέστηκε, προφανώς, λόγω πολύπλευρων πιέσεων, γεγονός…