« Έχεις ΔΙ.ΑΣ.»; , – « Στείλε ΔΙ.ΑΣ.». Οι ομάδες «γενικών καθηκόντων» του Σώματος.

Μαρ 29, 2018
250 Shares

Δευτέρα , 29η Μαρτίου 2010. Η νεοσύστατη Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) εμφανίζεται για πρώτη φορά στις γειτονιές των δυο μεγάλων αστικών κέντρων της Χώρας. Αποστολή της η πρόληψη και η καταστολή των σοβαρών μορφών εγκληματικότητας (ληστείες , κλοπές , διαρρήξεις , αρπαγές τσαντών , σοβαρά επεισόδια κ.τ.λ.).
Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας της Ομάδας φέρνουν και τα πρώτα θετικά έως εντυπωσιακά αποτελέσματα ώστε οι αμφιβολίες των επικριτών να αμβλύνονται και η αυτοπεποίθηση του ίδιου του προσωπικού να αυξάνεται προοδευτικά.
Παράλληλα οι πολίτες , που αρχικά ξενίζονται βλέποντας τέσσερις ένστολους αστυνομικούς (δύο δικυκλιστές ανά δίκυκλο) να περιπολούν στη γειτονιά τους , σύντομα εγκρίνουν και αποδέχονται το νέο επιχειρησιακό εγχείρημα του Σώματος.
Στην εξέλιξη των ετών , παρά τη σταδιακή μείωση του προσωπικού , το πεδίο δράσης των Σταθμών ΔΙ.ΑΣ. διευρύνεται σημαντικά (μέτρα τάξης και τροχαίας , φρούρηση ευπαθών στόχων , εφαρμογή τελωνειακού κώδικα , πάταξη παρεμπορίου , επαιτείας κ.ά.).
Παρ΄ όλα αυτά , για τους συναδέλφους του Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης ένας Σταθμός ΔΙ.ΑΣ. εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη επιλογή ανταπόκρισης σε κάθε αστυνομικού ενδιαφέροντος έκτακτο γεγονός (εξ ου και ο τίτλος του παρόντος κειμένου).
Σήμερα (29-3-2018) , με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ ετών λειτουργίας της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. η ως άνω «ιστορική αναδρομή» καταλήγει στην ανάγκη απάντησης δύο βασικών ερωτημάτων :
– Έχει αποκλίνει η Δίκυκλη Αστυνόμευση της βασικής της αποστολής ;
Κατηγορηματικά , όχι . Αντιθέτως αποτελεί για το προσωπικό της τίτλο τιμής το γεγονός ότι ανταποκρίνεται με την ίδια συνέπεια και αποτελεσματικότητα σε κάθε περιστατικό αστυνομικού ενδιαφέροντος που καλείται να διαχειριστεί -όπως άλλωστε οφείλει.
-Θεωρείται η οκταετής πορεία της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. επιτυχής ;
Αναμφίβολα , ναι . Γιατί , πολύ απλά , η νέα αυτή επιχειρησιακή ομάδα διέγραψε την ίδια πορεία με παλαιότερες και ήδη καθιερωμένες (π.χ. Ομάδες Π.Κ.Ε. , ‘Ζ’) ως εξής : από την πρώτη θετική έως εντυπωσιακή εμφάνιση , στην αναπόφευκτη αύξηση των καθηκόντων και την τελική εδραίωσή της ως νευραλγικός επιχειρησιακός κλάδος του Σώματος που χαίρει της αποδοχής των πολιτών.
Σήμερα , βάσει των ανωτέρω , το προσωπικό της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δικαιούται :
α) να θεωρεί την ανταπόκριση της Πολιτείας προς εκπλήρωση των δικών της ανταποδοτικων υποχρεώσεων αυτονόητη.
β) να διαβεβαιώνει ότι όσο ο Αστυνομικός εξακολουθεί να είναι «ο επιμένων» , ο μέσος πολίτης θα είναι αυτός που θα «νικά». Κι αυτό γιατί , σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε , συνεχίζουν να υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν –άμεσα ή έμμεσα- διαχρονικές αξίες. Αξίες των οποίων τα σύμβολα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στολής τους. Πρόκειται για τη Δικαιοσύνη (σύμβολό της: η ζυγαριά) , την Κοινωνική Ειρήνη (σύμβολό της: το κλαδί ελιάς) , την Προστασία του Πολίτη (σύμβολό της: η ασπίδα) , για την ίδια μας την Πατρίδα (σύμβολό της: ο Ιερός Σταυρός της Γαλανόλευκης)…

Σπυρίδων ΞΑΦΑΚΟΣ

Αντιπροσώπος της Ε.Α.Υ.Θ στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Τμηματάρχης του Β’ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΑΔΘ (Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. ΚΑΙ ‘Ζ’ Θεσ/νίκης )

Μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμα

Συνδικαλιστικά
18 shares0 views
Συνδικαλιστικά
18 shares0 views

Χάνει ο Αστυνομικός τα μόρια όταν ακυρώνει τη μετάθεσή του ακόμα και στη δεύτερη επιλογή;

Aris - Αυγ 04, 2018

Eνημέρωση απο την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Συνάδελφοι, Κατόπιν πολλών ερωτημάτων σας, για το τι ισχύει σε περίπτωση που σε κάποιον…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
22 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
22 shares0 views

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΕΣ (ΠΑΡΑΤΥΠΕΣ) ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ!

Aris - Αυγ 02, 2018

Θα ήθελα να "ευχαριστήσουμε" και δημόσια τη διοίκηση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, διότι αφού έλυσε όλα τα προβλήματα της υπηρεσίας…

Άρθρα -Απόψεις
40 shares0 views
Άρθρα -Απόψεις
40 shares0 views

Τι επιπτώσεις έχει στην καρδιά μας το εργασιακό στρες;

Aris - Ιούλ 06, 2018

Μπορεί να αγαπάς τη δουλειά που κάνεις -ή και όχι, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η κάθε δουλειά έχει τις…