« Έχεις ΔΙ.ΑΣ.»; , – « Στείλε ΔΙ.ΑΣ.». Οι ομάδες «γενικών καθηκόντων» του Σώματος.

Μαρ 29, 2018
249 Shares

Δευτέρα , 29η Μαρτίου 2010. Η νεοσύστατη Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) εμφανίζεται για πρώτη φορά στις γειτονιές των δυο μεγάλων αστικών κέντρων της Χώρας. Αποστολή της η πρόληψη και η καταστολή των σοβαρών μορφών εγκληματικότητας (ληστείες , κλοπές , διαρρήξεις , αρπαγές τσαντών , σοβαρά επεισόδια κ.τ.λ.).
Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας της Ομάδας φέρνουν και τα πρώτα θετικά έως εντυπωσιακά αποτελέσματα ώστε οι αμφιβολίες των επικριτών να αμβλύνονται και η αυτοπεποίθηση του ίδιου του προσωπικού να αυξάνεται προοδευτικά.
Παράλληλα οι πολίτες , που αρχικά ξενίζονται βλέποντας τέσσερις ένστολους αστυνομικούς (δύο δικυκλιστές ανά δίκυκλο) να περιπολούν στη γειτονιά τους , σύντομα εγκρίνουν και αποδέχονται το νέο επιχειρησιακό εγχείρημα του Σώματος.
Στην εξέλιξη των ετών , παρά τη σταδιακή μείωση του προσωπικού , το πεδίο δράσης των Σταθμών ΔΙ.ΑΣ. διευρύνεται σημαντικά (μέτρα τάξης και τροχαίας , φρούρηση ευπαθών στόχων , εφαρμογή τελωνειακού κώδικα , πάταξη παρεμπορίου , επαιτείας κ.ά.).
Παρ΄ όλα αυτά , για τους συναδέλφους του Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης ένας Σταθμός ΔΙ.ΑΣ. εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη επιλογή ανταπόκρισης σε κάθε αστυνομικού ενδιαφέροντος έκτακτο γεγονός (εξ ου και ο τίτλος του παρόντος κειμένου).
Σήμερα (29-3-2018) , με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ ετών λειτουργίας της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. η ως άνω «ιστορική αναδρομή» καταλήγει στην ανάγκη απάντησης δύο βασικών ερωτημάτων :
– Έχει αποκλίνει η Δίκυκλη Αστυνόμευση της βασικής της αποστολής ;
Κατηγορηματικά , όχι . Αντιθέτως αποτελεί για το προσωπικό της τίτλο τιμής το γεγονός ότι ανταποκρίνεται με την ίδια συνέπεια και αποτελεσματικότητα σε κάθε περιστατικό αστυνομικού ενδιαφέροντος που καλείται να διαχειριστεί -όπως άλλωστε οφείλει.
-Θεωρείται η οκταετής πορεία της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. επιτυχής ;
Αναμφίβολα , ναι . Γιατί , πολύ απλά , η νέα αυτή επιχειρησιακή ομάδα διέγραψε την ίδια πορεία με παλαιότερες και ήδη καθιερωμένες (π.χ. Ομάδες Π.Κ.Ε. , ‘Ζ’) ως εξής : από την πρώτη θετική έως εντυπωσιακή εμφάνιση , στην αναπόφευκτη αύξηση των καθηκόντων και την τελική εδραίωσή της ως νευραλγικός επιχειρησιακός κλάδος του Σώματος που χαίρει της αποδοχής των πολιτών.
Σήμερα , βάσει των ανωτέρω , το προσωπικό της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δικαιούται :
α) να θεωρεί την ανταπόκριση της Πολιτείας προς εκπλήρωση των δικών της ανταποδοτικων υποχρεώσεων αυτονόητη.
β) να διαβεβαιώνει ότι όσο ο Αστυνομικός εξακολουθεί να είναι «ο επιμένων» , ο μέσος πολίτης θα είναι αυτός που θα «νικά». Κι αυτό γιατί , σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε , συνεχίζουν να υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν –άμεσα ή έμμεσα- διαχρονικές αξίες. Αξίες των οποίων τα σύμβολα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στολής τους. Πρόκειται για τη Δικαιοσύνη (σύμβολό της: η ζυγαριά) , την Κοινωνική Ειρήνη (σύμβολό της: το κλαδί ελιάς) , την Προστασία του Πολίτη (σύμβολό της: η ασπίδα) , για την ίδια μας την Πατρίδα (σύμβολό της: ο Ιερός Σταυρός της Γαλανόλευκης)…

Σπυρίδων ΞΑΦΑΚΟΣ

Αντιπροσώπος της Ε.Α.Υ.Θ στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Τμηματάρχης του Β’ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΑΔΘ (Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. ΚΑΙ ‘Ζ’ Θεσ/νίκης )

Μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμα

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
111 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
111 shares0 views

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝΤΕ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Aris - Απρ 17, 2018

Για τον κάθε συνάδελφο, που προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, παρά τις αλλεπάλληλες περικοπές που έχει υποστεί,…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
46 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
46 shares0 views

Οι ΔΙ-ασπα-ΣΤΕΣ της Ενότητας, ‘’Εραστές’’ της Ανακρίβειας…..

Aris - Απρ 17, 2018

Στόχευση αυτών των εκλογών είναι να αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά που μας πλήγωσαν Συνδικαλιστικά, όλα εκείνα που μας έφεραν…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
104 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
104 shares0 views

Όλοι μαζί, συνάδελφοι-συνοδοιπόροι, του Μηλώση Κωνσταντίνου

staff - Απρ 16, 2018

Συνάδελφε είναι η ώρα όπου η ψήφος μας είναι η δύναμη μας. Η δύναμη της αλλαγής στα συνδικαλιστικά δρώμενα της…