«Αξιωματικοί Υπηρεσίας, οι αφανείς Ήρωες της καθημερινότητας»

Αξιωματικοί στο όνομα αλλά σπάνια και στον βαθμό, Αστυφύλακες, Υπαρχιφύλακες , Αρχιφύλακες και σπάνια Ανθυπαστυνόμοι ή ιεραρχικά ανώτεροι, οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας εκάστοτε Υπηρεσίας είτε αυτό είναι Αστυνομικό Τμήμα είτε Τμήμα Ασφαλείας είτε Τμήμα Τροχαίας είναι οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας.

Ακούμε συνεχώς στα κανάλια, και όχι αδίκως, για τον αγώνα που έδωσαν συνάδελφοι έξω για να συλλάβουν άτομα, πολλές φορές χρειάζονται 3-4 συνάδελφοι για να γίνει μία σύλληψη με ασφάλεια αλλά όταν φεύγουν οι κάμερες, πίσω στο τμήμα μένει μόνο ο συλλαβών, πολλές φορές και πάνω από ένας, και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας. Είτε πρόκειται για μεθυσμένο, είτε για χαπακωμένο, είτε απλά για αντιδραστικό, εριστικό, επιθετικό που χρειάστηκαν αρκετοί για να τον μεταφέρουν στο τμήμα, στο τέλος μένουν οι δυο τους. Και για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν την δικαιολογία ότι είναι στο κρατητήριο, ας σκεφτούν σε πόσα κρατητήρια υπάρχουν τουαλέτες μέσα και πόσες φορές θα χρειαστεί ο ΑΞ.ΥΠ. να τον βγάλει έξω από αυτό για κατάθεση, αποτυπώματα κ.α. Μην αγνοούμε ότι ακόμα και σήμερα σε αρκετές Υπηρεσίες ο Αξιωματικός Υπηρεσίας, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες βρίσκεται μόνος του, είτε υπάρχουν κρατούμενοι είτε όχι σε ένα ολόκληρο κτίριο με τον σκοπό, αν υπάρχει, να βρίσκεται σε άλλον όροφο ή εκτός αυτού και χωρίς να έχουν οπτική επαφή.

Μαθαίνουμε για τις μεγάλες δουλειές που βγαίνουν, δεκάδες προσαγωγές, πολλαπλά αυτόφωρα και τα συγχαρητήρια να πέφτουν βροχή στους επικεφαλείς των εξορμήσεων. Στο τέλος όμως πάλι ο Αξιωματικός Υπηρεσίας θα τα γράψει, θα φροντίσει για τους κρατούμενους, τα αποτυπώματα, θα μιλήσει με δικηγόρους, θα αντιμετωπίσει συγγενείς που ορκίζονται πως το δικό τους παιδί αποκλείεται να έχει κάνει κάτι τέτοιο και θα δώσει λύσει σε όποιο πρόβλημα προκύψει. Δεν θα ακούσει όμως ούτε συγχαρητήρια, ούτε θα πάρει επαίνους και εύφημες μνείες .

Όταν δεν βρίσκεται λύση έξω στον δρόμο πάλι στον Αξιωματικό Υπηρεσίας θα καταλήξει το πρόβλημα, για να μην μιλήσω για τις φορές που θα χρειαστεί να βγει από το τμήμα απλά για να δώσει λύση. Πρέπει να είναι γνώστης νομοθεσιών, Υπουργικών αποφάσεων, διατάξεων μέχρι και Βασιλικών Διαταγμάτων. Δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του το «Δεν ξέρω». Πρέπει με πενιχρά μέσα και ανεπαρκής μηχανισμούς «να ξέρει» τι να κάνει. Δεν θέλω να δώσω παραδείγματα αλλά όλη γνωρίζουμε την πραγματικότητα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ελάχιστοι συνάδελφοι επιθυμούν να κάτσουν στην «ηλεκτρική» καρέκλα όπως την αποκαλούν.

Ειδικά στην πόλη μας, μετά την πολυαναμενομένη «αναδιάρθρωση» τα πράγματα χειροτέρεψαν. Τμήματα που καλύπτουν διπλούς και τριπλούς τομείς δεν στελεχώθηκαν με επαρκές προσωπικό ώστε να βγάζουν ικανό αριθμό Αξιωματικών Υπηρεσίας και βοηθών. Το αποτέλεσμα, πέρα φυσικά από την εξάντληση του προσωπικού, είναι και η ταλαιπωρία των πολιτών που έρχονται για οποιονδήποτε λόγο στα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας της πόλης μας και αρκετές φορές αναγκάζονται να περιμένουν ώρες ή να επανέλθουν.

Αριστείδης Κοκονάς,

αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ,

μέλος του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε ακόμα

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
0 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
0 shares0 views

Τελικά τι «πετύχαμε» ως Αστυνομία την περίοδο της πανδημίας;

staff - Απρ 20, 2021

Όπως βλέπουμε από πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας είναι δυσαρεστημένοι, σε σχέση με την αύξηση της εγκληματικότητας…

Δράσεις - Παρεμβάσεις
0 shares0 views
Δράσεις - Παρεμβάσεις
0 shares0 views

Πότε θα ενισχυθεί η ΔΑΚΑΘ; Ευτυχώς η ηγεσία διέκοψε την ενίσχυση άλλων Υπηρεσιών από τη ΔΑΚΑΘ!

staff - Απρ 19, 2021

Μετά από την εξαίρεση της ενίσχυσης του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονικης «Μακεδονία» με τη σχετική διαταγή του Αρχηγείου στις 27/03/2021 και…

Συνδικαλιστικά
0 shares0 views
Συνδικαλιστικά
0 shares0 views

Παράτυπη άρνηση χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού σε Αστυνομικούς γονείς ανήλικων τέκνων σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης

staff - Μαρ 05, 2021

Στα πλαίσια της καθημερινής συνδικαλιστικής μας δράσης, το Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών -ΕΚΑ- Θεσσαλονίκης ως συνδικαλιστικός οργανισμός - συνδυασμός, δέχθηκε, σήμερα…