ΕΦΑΠΑΞ: Γιατί Αστυνομικοί και Πυροσβέστες το παίρνουν και όχι οι Στρατιωτικοί;

Δεκ 31, 2017
15 Shares

Το κλείσιμο του έτους συνοδεύτηκε με ευχάριστα νέα για αστυνομικούς και πυροσβέστες, καθώς ξεκινά η καταβολή του Εφάπαξ βοηθήματος που είχε παγώσει λόγω της επικείμενης εφαρμογής του νέου μισθολογίου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους στρατιωτικούς!

Σίγουρα όλοι θα αναρωτιούνται τι έχει συμβεί! Αν και οι τακτικοί μας αναγνώστες ήδη γνώριζαν, καθώς είχαμε αναφερθεί στους κινδύνους που έκρυβε  η επιδίωξη του ΥΕΘΑ να μετατεθεί η ισχύς του νόμου από 1/1/2018.

Εκεί επισημαίναμε ότι «οι μέρες που απομένουν είναι  πολύ λίγες και εάν δεν φέρει άμεσα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τις ρυθμίσεις για το πώς θα εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο το οποίο ψηφίστηκε και οδηγηθεί σε αναβολή εφαρμογής του, οι οικονομικές επιπτώσεις για τα στελέχη (τα οποία πληρώνονται σήμερα με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού του μισθού τους) θα είναι μεγάλες».

Το δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, μας λυπεί, καθώς σε αυτή την περίπτωση προτιμούσαμε να κάνουμε λάθος.

Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αντιλαμβανόμενος ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα με τις αναδρομικές κρατήσεις και τα εφάπαξ, έσπευσε να διοργανώσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να πει ως δεν φταίει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, αλλά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη που δεν δέχθηκε τις προτάσεις Καμμένου, και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας! Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δεν φταίει σε καμία περίπτωση, άφησε να εννοηθεί.
Ωστόσο, ο στρατηγός Πρασάκης, που χειρίζεται τα οικονομικά, στον ελάχιστο χρόνο που του διατέθηκε, πρόφθασε να πει ότι οι ρυθμίσεις που είχε προτείνει  το υπουργείο Άμυνας ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του νέου μισθολογίου από 1/1/2018, απορρίφθηκαν τόσο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και από το υπουργείο Οικονομικών!

Γιατί Αστυνομικοί και Πυροσβέστες παίρνουν το εφάπαξ

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Νίκος Τόσκας σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ,δημοσίευσε πριν κλείσει το 2017 την υπουργική απόφαση με την οποία τα ποσοστά των κρατήσεων μειώνονται, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να έχουμε και λιγότερες κρατήσεις, αν όχι όμοιες με αυτές του παλαιού μισθολογίου στους αστυνομικούς. 
Παράλληλα ρυθμίζεται και το θέμα των εφάπαξ βοηθημάτων του ΤΕΑΠΑΣΑπου ήταν σε εκκρεμότητα από 1/1/2017 λόγω της αναδρομικότητας του νέου μισθολογίου.

«Το εφάπαξ βοήθημα που θα χορηγείται σε όλους τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες από την 1/1/2017, αφού η μόνη εκκρεμότητα ήταν ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ και με δεδομένο ότι το ΔΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ  είχε πάρει απόφαση να χορηγεί το εφάπαξ βοήθημα σε όλες τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης, ανεξαρτήτως βαθμού, με βάση την προκαταβολή σύνταξης που χορηγεί το ΓΛΚ» δηλώνει στο Armyvoice.gr ο αντιπρόεδρος Οικονομικών της ΠΟΑΣΥ και μέλος του ΔΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ Βασίλης Πανταζής. 

Δεν υπάρχει εκκρεμότητα μέχρι και το 2016, έχουν χορηγηθεί όλα τα εφάπαξ στους δικαιούχους, συνεπώς χρειάζονται 2-3 λεπτομέρειες γύρω από τις κρατήσεις της Διεύθυνσης διαχείρισης Χρηματικού της Αστυνομίας και την αποστολή των νέων εντύπων στο Ταμείο προκειμένου να ξεκινήσει από το νέο έτος και η χορήγηση των εφάπαξ βοηθημάτων, τόσο του 2017 όσο και της νέας χρονιάς.

Το ΜΤΣ δεν την έχει υπογράψει ακόμα την υπουργική απόφαση η οποία θα ορίζει τις κρατήσεις και τον υπολογισμό του εφάπαξ.  Συνεπώς οι στρατιωτικοί θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα, τόσο για τις κρατήσεις όσο και για το εφάπαξ.

Πηγή: http://www.armyvoice.gr

Διαβάστε ακόμα

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
111 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
111 shares0 views

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝΤΕ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Aris - Απρ 17, 2018

Για τον κάθε συνάδελφο, που προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, παρά τις αλλεπάλληλες περικοπές που έχει υποστεί,…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
46 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
46 shares0 views

Οι ΔΙ-ασπα-ΣΤΕΣ της Ενότητας, ‘’Εραστές’’ της Ανακρίβειας…..

Aris - Απρ 17, 2018

Στόχευση αυτών των εκλογών είναι να αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά που μας πλήγωσαν Συνδικαλιστικά, όλα εκείνα που μας έφεραν…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
104 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
104 shares0 views

Όλοι μαζί, συνάδελφοι-συνοδοιπόροι, του Μηλώση Κωνσταντίνου

staff - Απρ 16, 2018

Συνάδελφε είναι η ώρα όπου η ψήφος μας είναι η δύναμη μας. Η δύναμη της αλλαγής στα συνδικαλιστικά δρώμενα της…