28 οκτωβριου 1940..

Οκτ 28, 2017
9 Shares

Για μία ακόμη φορά η πατρίδα βάζει τους Έλληνες σε δίλημμα, να υποταχτούν ή να πολεμήσουν ενάντια στο φασισμό ;;;;

Και η απάντηση είναι η ίδια όπως ήταν αιώνες τώρα…..

«ΟΧΙ» – «Μολών Λαβέ» – ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ. …..

Και έτσι ξεκίνησε ένας άνισος αγώνας. Οι λίγοι εναντίον ήτον πολλών.. ο Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ.. το πείσμα όμως και το ελεύθερο πνεύμα των Ελλήνων έγραψε και πάλι στις κορυφές της Πίνδου σελίδες Δόξας … Η 28η Οκτωβρίου, δεν υπήρξε μονάχα μια πολεμική κινητοποίηση. Ήταν και ένα “γράμμα απ’ το μέτωπο” – ένα μήνυμα ανεκπλήρωτο ως τις μέρες μας, που μονάχα η ποιητική πέννα του Άγγελου Σικελιανού μπόρεσε να περιγράψει.

“Και μήπως θαρρείς που εδώ ψηλά κρατούμε αχνάρια φτωχά του χρόνου, ή γνοιάστηκε η ψυχή μας αν θε να λιώσουν κάποτε τα χιόνια αν είναι να γυρίσουμε στην ίδια που ξέραμε άνοιξη;”

“Είστ’ έτοιμοι ή δεν είστε να τη δεχτείτε τέτοιαν άνοιξη” ρωτάει τον Έλληνα ο στρατιώτης.”

“ Ίσως, να πεις μπορεί, την περιμένουν κάποιοι τέτοια που λέω, βγαλμένη απ’ το καμίνι της μάχης, απ’ τις μάχες πυρωμένη σάμπως χαλκό αναμμένο, με τη ζώνη πολεμικά ζωσμένη, με τα μάτια σα φλόγα, και στα χείλη της απάνω του λαού τη γλώσσα, απόκριση ζητώντας στην ίδια γλώσσα απ’ όλους σας… Έτσι ίσως, μ’ αποκριθείς, την περιμένουν κάποιοι…”

Μα οι άλλοι; “…Ακόμα είναι πολλοί αυτού κάτω; Αυτοί, που στο ζεστό τους το κρεβάτι τρεμολογάν να ονειρευτούν το χιόνι, μα απ’ τα παχιά τα στρώματά τους ξάφνου πετιώνται από βρυκόλακες, να μπούνε στον ψεύτικό τους τάφο, να γλιτώσουν μιαν έρμη ζωή που οι ίδιοι ορίζοντές της πλατύτεροι απ’ τον τάφο αυτό δεν είναι; Αυτοί, που τρέμουν του λαού τη γλώσσα σαν άκουσμα σειρήνας; Πες μου, φίλε… Αλλ’ όχι… αλλ’ όχι… Τι θα πεις, το ξέρω!”

“…Πνέμα γυμνό! Ευωδιά σπαθιού πλυμένου μες στ’ άχαρο αίμα των εχτρώνε! Νίκη, νίκη στα σκιάχτρα απ’ άκρη σ’ άκρη…Τρόμος ναι, τρόμος στα φαντάσματα! Η Ελλάδα θε να γυρίσει να βρει την Ελλάδα!”

“Φίλε χαίρε!”

ΦΑΣΑΡΑΚΗ Παρασκευή
Μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε ακόμα

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
111 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
111 shares0 views

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝΤΕ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Aris - Απρ 17, 2018

Για τον κάθε συνάδελφο, που προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, παρά τις αλλεπάλληλες περικοπές που έχει υποστεί,…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
46 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
46 shares0 views

Οι ΔΙ-ασπα-ΣΤΕΣ της Ενότητας, ‘’Εραστές’’ της Ανακρίβειας…..

Aris - Απρ 17, 2018

Στόχευση αυτών των εκλογών είναι να αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά που μας πλήγωσαν Συνδικαλιστικά, όλα εκείνα που μας έφεραν…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
104 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
104 shares0 views

Όλοι μαζί, συνάδελφοι-συνοδοιπόροι, του Μηλώση Κωνσταντίνου

staff - Απρ 16, 2018

Συνάδελφε είναι η ώρα όπου η ψήφος μας είναι η δύναμη μας. Η δύναμη της αλλαγής στα συνδικαλιστικά δρώμενα της…