28 οκτωβριου 1940..

Οκτ 28, 2017
9 Shares

Για μία ακόμη φορά η πατρίδα βάζει τους Έλληνες σε δίλημμα, να υποταχτούν ή να πολεμήσουν ενάντια στο φασισμό ;;;;

Και η απάντηση είναι η ίδια όπως ήταν αιώνες τώρα…..

«ΟΧΙ» – «Μολών Λαβέ» – ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ. …..

Και έτσι ξεκίνησε ένας άνισος αγώνας. Οι λίγοι εναντίον ήτον πολλών.. ο Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ.. το πείσμα όμως και το ελεύθερο πνεύμα των Ελλήνων έγραψε και πάλι στις κορυφές της Πίνδου σελίδες Δόξας … Η 28η Οκτωβρίου, δεν υπήρξε μονάχα μια πολεμική κινητοποίηση. Ήταν και ένα “γράμμα απ’ το μέτωπο” – ένα μήνυμα ανεκπλήρωτο ως τις μέρες μας, που μονάχα η ποιητική πέννα του Άγγελου Σικελιανού μπόρεσε να περιγράψει.

“Και μήπως θαρρείς που εδώ ψηλά κρατούμε αχνάρια φτωχά του χρόνου, ή γνοιάστηκε η ψυχή μας αν θε να λιώσουν κάποτε τα χιόνια αν είναι να γυρίσουμε στην ίδια που ξέραμε άνοιξη;”

“Είστ’ έτοιμοι ή δεν είστε να τη δεχτείτε τέτοιαν άνοιξη” ρωτάει τον Έλληνα ο στρατιώτης.”

“ Ίσως, να πεις μπορεί, την περιμένουν κάποιοι τέτοια που λέω, βγαλμένη απ’ το καμίνι της μάχης, απ’ τις μάχες πυρωμένη σάμπως χαλκό αναμμένο, με τη ζώνη πολεμικά ζωσμένη, με τα μάτια σα φλόγα, και στα χείλη της απάνω του λαού τη γλώσσα, απόκριση ζητώντας στην ίδια γλώσσα απ’ όλους σας… Έτσι ίσως, μ’ αποκριθείς, την περιμένουν κάποιοι…”

Μα οι άλλοι; “…Ακόμα είναι πολλοί αυτού κάτω; Αυτοί, που στο ζεστό τους το κρεβάτι τρεμολογάν να ονειρευτούν το χιόνι, μα απ’ τα παχιά τα στρώματά τους ξάφνου πετιώνται από βρυκόλακες, να μπούνε στον ψεύτικό τους τάφο, να γλιτώσουν μιαν έρμη ζωή που οι ίδιοι ορίζοντές της πλατύτεροι απ’ τον τάφο αυτό δεν είναι; Αυτοί, που τρέμουν του λαού τη γλώσσα σαν άκουσμα σειρήνας; Πες μου, φίλε… Αλλ’ όχι… αλλ’ όχι… Τι θα πεις, το ξέρω!”

“…Πνέμα γυμνό! Ευωδιά σπαθιού πλυμένου μες στ’ άχαρο αίμα των εχτρώνε! Νίκη, νίκη στα σκιάχτρα απ’ άκρη σ’ άκρη…Τρόμος ναι, τρόμος στα φαντάσματα! Η Ελλάδα θε να γυρίσει να βρει την Ελλάδα!”

“Φίλε χαίρε!”

ΦΑΣΑΡΑΚΗ Παρασκευή
Μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα
31 shares0 views
Επικαιρότητα
31 shares0 views

Επίδομα παιδιών – Όλες λεπτομέρειες για την χορήγηση του (δικαιούχοι – δικαιολογητικά – αιτήσεις)

staff - Ιαν 19, 2018

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπ.Εργασίας σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης, τις αρμόδιες υπηρεσίες, το χρόνο και τρόπο καταβολής, τα…

Επικαιρότητα
164 shares0 views
Επικαιρότητα
164 shares0 views

Αθώοι οι 4 αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν το 2012 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

staff - Ιαν 19, 2018

Οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των 4 Αστυνομικών Στο «κενό» το κατηγορητήριο Αθώοι κρίθηκαν και από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι…

Δράσεις - Παρεμβάσεις
60 shares0 views
Δράσεις - Παρεμβάσεις
60 shares0 views

Υβριστική ανάρτηση κατά Αστυνομικών κατέβηκε μετά από παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της ΕΑΥΘ και Μέλους του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης αλλά και πλήθους συναδέλφων.

Aris - Ιαν 18, 2018

Μετά απο παρέμβαση και κινητοποίηση του Γενικού Γραμματέα της ΕΑΥΘ Καλευρά Αλέξανδρου και πλήθος συναδέλφων με αναφορές και σχόλια η υβριστική ανάρτηση…