28 οκτωβριου 1940..

Οκτ 28, 2017
9 Shares

Για μία ακόμη φορά η πατρίδα βάζει τους Έλληνες σε δίλημμα, να υποταχτούν ή να πολεμήσουν ενάντια στο φασισμό ;;;;

Και η απάντηση είναι η ίδια όπως ήταν αιώνες τώρα…..

«ΟΧΙ» – «Μολών Λαβέ» – ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ. …..

Και έτσι ξεκίνησε ένας άνισος αγώνας. Οι λίγοι εναντίον ήτον πολλών.. ο Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ.. το πείσμα όμως και το ελεύθερο πνεύμα των Ελλήνων έγραψε και πάλι στις κορυφές της Πίνδου σελίδες Δόξας … Η 28η Οκτωβρίου, δεν υπήρξε μονάχα μια πολεμική κινητοποίηση. Ήταν και ένα “γράμμα απ’ το μέτωπο” – ένα μήνυμα ανεκπλήρωτο ως τις μέρες μας, που μονάχα η ποιητική πέννα του Άγγελου Σικελιανού μπόρεσε να περιγράψει.

“Και μήπως θαρρείς που εδώ ψηλά κρατούμε αχνάρια φτωχά του χρόνου, ή γνοιάστηκε η ψυχή μας αν θε να λιώσουν κάποτε τα χιόνια αν είναι να γυρίσουμε στην ίδια που ξέραμε άνοιξη;”

“Είστ’ έτοιμοι ή δεν είστε να τη δεχτείτε τέτοιαν άνοιξη” ρωτάει τον Έλληνα ο στρατιώτης.”

“ Ίσως, να πεις μπορεί, την περιμένουν κάποιοι τέτοια που λέω, βγαλμένη απ’ το καμίνι της μάχης, απ’ τις μάχες πυρωμένη σάμπως χαλκό αναμμένο, με τη ζώνη πολεμικά ζωσμένη, με τα μάτια σα φλόγα, και στα χείλη της απάνω του λαού τη γλώσσα, απόκριση ζητώντας στην ίδια γλώσσα απ’ όλους σας… Έτσι ίσως, μ’ αποκριθείς, την περιμένουν κάποιοι…”

Μα οι άλλοι; “…Ακόμα είναι πολλοί αυτού κάτω; Αυτοί, που στο ζεστό τους το κρεβάτι τρεμολογάν να ονειρευτούν το χιόνι, μα απ’ τα παχιά τα στρώματά τους ξάφνου πετιώνται από βρυκόλακες, να μπούνε στον ψεύτικό τους τάφο, να γλιτώσουν μιαν έρμη ζωή που οι ίδιοι ορίζοντές της πλατύτεροι απ’ τον τάφο αυτό δεν είναι; Αυτοί, που τρέμουν του λαού τη γλώσσα σαν άκουσμα σειρήνας; Πες μου, φίλε… Αλλ’ όχι… αλλ’ όχι… Τι θα πεις, το ξέρω!”

“…Πνέμα γυμνό! Ευωδιά σπαθιού πλυμένου μες στ’ άχαρο αίμα των εχτρώνε! Νίκη, νίκη στα σκιάχτρα απ’ άκρη σ’ άκρη…Τρόμος ναι, τρόμος στα φαντάσματα! Η Ελλάδα θε να γυρίσει να βρει την Ελλάδα!”

“Φίλε χαίρε!”

ΦΑΣΑΡΑΚΗ Παρασκευή
Μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε ακόμα

Άρθρα -Απόψεις
40 shares0 views
Άρθρα -Απόψεις
40 shares0 views

Τι επιπτώσεις έχει στην καρδιά μας το εργασιακό στρες;

Aris - Ιούλ 06, 2018

Μπορεί να αγαπάς τη δουλειά που κάνεις -ή και όχι, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η κάθε δουλειά έχει τις…

Επιτυχίες Υπηρεσιών
39 shares0 views
Επιτυχίες Υπηρεσιών
39 shares0 views

2.239 πακέτα λαθραία τσιγάρα εντόπισε η ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικού τομέα σε έλεγχο οχήματος

Aris - Ιούλ 02, 2018

Από δικυκλιστές αστυνομικούς ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν στην περιοχή του Ευόσμου και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
30 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
30 shares0 views

Οι σφαίρες τέλος, μήπως να προμηθευτούμε νεροπίστολα μέρες που είναι;

Aris - Ιούν 29, 2018

Θεωρητικά ο αστυνομικός πρέπει να εκπαιδεύεται δια βίου και με την ανάλογη συχνότητα, ώστε μα μπορεί να ανταπεξέλθει επαρκώς στα…