28 οκτωβριου 1940..

Οκτ 28, 2017
9 Shares

Για μία ακόμη φορά η πατρίδα βάζει τους Έλληνες σε δίλημμα, να υποταχτούν ή να πολεμήσουν ενάντια στο φασισμό ;;;;

Και η απάντηση είναι η ίδια όπως ήταν αιώνες τώρα…..

«ΟΧΙ» – «Μολών Λαβέ» – ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ. …..

Και έτσι ξεκίνησε ένας άνισος αγώνας. Οι λίγοι εναντίον ήτον πολλών.. ο Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ.. το πείσμα όμως και το ελεύθερο πνεύμα των Ελλήνων έγραψε και πάλι στις κορυφές της Πίνδου σελίδες Δόξας … Η 28η Οκτωβρίου, δεν υπήρξε μονάχα μια πολεμική κινητοποίηση. Ήταν και ένα “γράμμα απ’ το μέτωπο” – ένα μήνυμα ανεκπλήρωτο ως τις μέρες μας, που μονάχα η ποιητική πέννα του Άγγελου Σικελιανού μπόρεσε να περιγράψει.

“Και μήπως θαρρείς που εδώ ψηλά κρατούμε αχνάρια φτωχά του χρόνου, ή γνοιάστηκε η ψυχή μας αν θε να λιώσουν κάποτε τα χιόνια αν είναι να γυρίσουμε στην ίδια που ξέραμε άνοιξη;”

“Είστ’ έτοιμοι ή δεν είστε να τη δεχτείτε τέτοιαν άνοιξη” ρωτάει τον Έλληνα ο στρατιώτης.”

“ Ίσως, να πεις μπορεί, την περιμένουν κάποιοι τέτοια που λέω, βγαλμένη απ’ το καμίνι της μάχης, απ’ τις μάχες πυρωμένη σάμπως χαλκό αναμμένο, με τη ζώνη πολεμικά ζωσμένη, με τα μάτια σα φλόγα, και στα χείλη της απάνω του λαού τη γλώσσα, απόκριση ζητώντας στην ίδια γλώσσα απ’ όλους σας… Έτσι ίσως, μ’ αποκριθείς, την περιμένουν κάποιοι…”

Μα οι άλλοι; “…Ακόμα είναι πολλοί αυτού κάτω; Αυτοί, που στο ζεστό τους το κρεβάτι τρεμολογάν να ονειρευτούν το χιόνι, μα απ’ τα παχιά τα στρώματά τους ξάφνου πετιώνται από βρυκόλακες, να μπούνε στον ψεύτικό τους τάφο, να γλιτώσουν μιαν έρμη ζωή που οι ίδιοι ορίζοντές της πλατύτεροι απ’ τον τάφο αυτό δεν είναι; Αυτοί, που τρέμουν του λαού τη γλώσσα σαν άκουσμα σειρήνας; Πες μου, φίλε… Αλλ’ όχι… αλλ’ όχι… Τι θα πεις, το ξέρω!”

“…Πνέμα γυμνό! Ευωδιά σπαθιού πλυμένου μες στ’ άχαρο αίμα των εχτρώνε! Νίκη, νίκη στα σκιάχτρα απ’ άκρη σ’ άκρη…Τρόμος ναι, τρόμος στα φαντάσματα! Η Ελλάδα θε να γυρίσει να βρει την Ελλάδα!”

“Φίλε χαίρε!”

ΦΑΣΑΡΑΚΗ Παρασκευή
Μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε ακόμα

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
54 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
54 shares0 views

Οι ΤρισΔΙ.ΑΣ.τατοι μαραθωνοδρόμοι…..

Aris - Νοέ 18, 2017

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου φιλοξένησε περίπου 51.000 δρομείς απ’ όλο τον κόσμο επιβεβαιώνοντας για μια…

Συνδικαλιστικά
14 shares0 views
Συνδικαλιστικά
14 shares0 views

ΤΟ ΕΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Aris - Νοέ 18, 2017

Επειδή πολλοί συνάδελφοί, μας θέτουν ερωτήματα για την υπηρεσιακή κατάσταση της επιφυλακής, το ΕΚΑ Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει ότι ο όρος…

Επικαιρότητα
18 shares0 views
Επικαιρότητα
18 shares0 views

Έσπασαν ψαλίδια περιπολικού ενώ βρίσκονταν σε περιπολία

Aris - Νοέ 18, 2017

Η ΔΕΞΙΑ ΡΟΔΑ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Τυχεροί δύο αστυνομικοί, καθώς η βλάβη έγινε μέσα στην πόλη κι όχι…