ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ 2ης ΗΜΕΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΕΜΑ

Μαΐ 21, 2017
13 Shares

Το Ε.Κ.Α. Θεσσαλονίκης βαδίζοντας στο μονοπάτι του υγιούς συνδικαλισμού θέλοντας να ενημερώσει έγκαιρα και έγκυρα τους υποψηφίους για το ΤΕΜΑ συναδέλφους, για ακόμη μία χρονιά εξασφάλισε συνεργασία, με τον έγκριτο νομικό και καθηγητή ποινικού δικαίου και όχι μόνο, κ.Νικόλαο ΔΕΡΜΕΝΟΥΔΗ και σας παραθέτει τις απαντήσεις των θεμάτων που ζητήθηκαν σήμερα από τους υποψηφίους Ανθ/μους για τις εξετάσεις του ΤΕΜΑ, στο μάθημα του ΠΟΙΝΙΚΟY ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟY ΔΙΚΑΙΟY (ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ).

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΝΘΥΠΑΣΤΥΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΕΜΑ (21-5-2017)

Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.Σωματικές έρευνες (αρ 257 ΚΠΔ)

Β. ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Ο Ανακριτής του Πρωτοδικείου Βόλου εκδίδει κατά των Α και Β συναυτουργών του εγκλήματος της απάτης σε βαθμό κακουργήματος (αρ 45 ΠΚ σε συνδ με αρ 386§3 ΠΚ) ένα ένταλμα σύλληψης το οποίο με την φροντίδα του αρμοδίου εισαγγελέα το στέλνει στον Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Βόλου να το εκτελέσει. Ο Διοικητής όμως Ασφαλείας δεν συλλαμβάνει τους Α και Β με την αιτιολογία ότι το ένταλμα σύλληψης του ανακριτή δεν είναι νομότυπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

  • Είναι βάσιμη η αιτιολογία του Διοικητή Ασφαλείας ότι το ένταλμα σύλληψης δεν είναι νομότυπο;
  • Εάν οι Α και Β είχαν την κατοικία τους και την επιχείρησή τους στην Πρέβεζα μπορούσε ο Εισαγγελέας εάν το ένταλμα ήταν νομότυπο να το στείλει στον εκεί Διοικητή να το εκτελέσει;

 

  • ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ 1

Το ένταλμα σύλληψης που εκδίδει ο ανακριτής ως δικαστική αρχή αποτελεί νόμιμο τίτλο σύλληψης (αρ 276§1 ΚΠΔ σε συνδ με αρ 6§1 Σ). Το αρ 6Σ απαιτεί για την σύλληψη αιτιολογημένο δικαστικό ένταλμα εκτός των αυτοφώρων εγκλημάτων. Διάταξη νόμου που θα επέτρεπε ή ανέθετε σε μη δικαστική αρχή την έκδοση εντάλματος σύλληψης θα ήταν αντισυνταγματική (αρ 6§1 Σ). Η δικονομική λειτουργία του εντάλματος σύλληψης συνίσταται στον ακραίο και βίαιο τρόπο διάθεσης του κατηγορουμένου στη δικαστική αρχή, οπότε και εκπληρώνεται ο προορισμός του και αναλώνεται η δικονομική του ισχύς. Το ένταλμα σύλληψης του ανακριτή το οποίο θα πρέπει να είναι ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένο (αρ 276§1 ΚΠΔ) για να είναι εκτελεστό πρέπει να είναι συντεταγμένο κατά τον νόμιμο τύπο. Ενόψει δε ότι πρέπει να παρέχει και ακριβέστερη δυνατή περιγραφή του προσώπου αποτελεί προσωπικό εξαναγκαστικό μέσο (αρ 276§3 ΚΠΔ). Η επισήμανση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αν οι κατηγορούμενοι είναι περισσότεροι πρέπει να εκδίδεται αυτοτελές και διακεκριμένο ένταλμα σύλληψης για τον καθένα ξεχωριστά και όχι ένα ένταλμα για όλους. Η συγκεκριμένη αυτή εκδοχή αναλύεται ως θεμελιακή παραδοχή σύμφωνα με την οποία ο ανακριτής θα έπρεπε να εκδώσει δύο εντάλματα χωριστά ένα για τον Α και ένα για το Β, διότι διαφορετικά επηρεάζεται η εκτέλεση του εντάλματος.

Με βάση την παραπάνω προσέγγιση του ερευνώμενου ζητήματος η αιτιολογία του Διοικητού Ασφαλείας Βόλου κρίνεται βάσιμη, διότι η έκδοση ενός εντάλματος σε βάρος δύο προσώπων (Α και Β) δεν είναι νόμιμη δεν αποτελεί νόμιμο εκτελεστό τίτλο και ως εκ τούτου το ένταλμα αυτό είναι μη εκτελεστό.

  • ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ 2

Το ένταλμα σύλληψης που εκδίδεται με τον νόμιμο τύπο είναι εκτελεστό σε όλη την επικράτεια (αρ 277§1 εδα ΚΠΔ). Η εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης γίνεται με τη φροντίδα του εισαγγελέα από τις αρχές στις οποίες έχει ανατεθεί η εκτέλεση ενταλμάτων (αρ 277§1 εδβ ΚΠΔ). Η παραγγελία για εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης απευθύνεται στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές (αρ 13 ΚΠΔ). Όταν το ένταλμα σύλληψης είναι νόμιμο, διότι έχει εκδοθεί σύμφωνα με τον νόμιμο τύπο και φέρει όλα τα αναγκαία τυπικά (δομικά) στοιχεία για την υπόστασή του είναι εκτελεστό σε όλη την επικράτεια (εκτελεστός νόμιμος τίτλος αρ 277 §1 ΚΠΔ). Αν ο κατηγορούμενος βρίσκεται σε άλλη δικαστική περιφέρεια ο Εισαγγελέας μπορεί να αποστείλει το ένταλμα σύλληψης απευθείας στην επιτόπιο αρχή στην οποία έχει ανατεθεί η εκτέλεση ενταλμάτων (αρ 277§2 ΚΠΔ). Δεν υπάρχει υποχρέωση του αρμόδιου για την εκτέλεση του εντάλματος εισαγγελέα να αποστείλει το ένταλμα στον εισαγγελέα της περιφέρειας, όπου πρόκειται να εκτελεστεί, χωρίς όμως και να αποκλείεται η δυνατότητα αυτή.

Με αφετηρία την παραπάνω τοποθέτηση – επισήμανση το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει είναι ότι ο Εισαγγελέας μπορεί να στείλει τα δύο εντάλματα σύλληψης, ένα σε βάρος του Α και το άλλο σε βάρος του Β για την εκτέλεση στο Διοικητή Ασφαλείας Πρέβεζας, διότι αυτά είναι εκτελεστά σε όλη την Επικράτεια (αρ 277§1,2 ΚΠΔ).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Το πρακτικό αυτό είναι ΑΥΤΟΥΣΙΟ το υπ αρ 137 από τις 240 πρακτικές ασκήσεις ποινικής δικονομίας στο στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας στο βιβλίο Νικολάου Αθ. ΔΕΡΜΕΝΟΥΔΗ.

  1. ΟΡΓΑΝΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

α) Καθήκοντα Διοικητών Τμημάτων Ασφάλειας ως προς την ασφάλεια, δημόσια και κρατική (αρ 26§2 ΠΔ 141/1991).

β) Τι περιέχει η κλήση σε απολογία (αρ 25§2 ΠΔ 120/2008).

Οι απαντήσεις των θεμάτων αυτών δόθηκαν από τον νομικό – φροντιστή της Ποινικής Δικονομίας, του Ποινικού Δικαίου και του Δημοσίου Δικαίου Νικολάου Αθ Δερμενούδη.

Πληροφορίες – Επικοινωνία
Νομικός – Εγκληματολόγος – Ποινικολόγος
Τηλ. 25410-77560
Fax 25410-67205
Κινητό 6979847227
Email xartikaipontiki@gmail.com

ΕΚΑ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε ακόμα

Άρθρα -Απόψεις
40 shares0 views
Άρθρα -Απόψεις
40 shares0 views

Τι επιπτώσεις έχει στην καρδιά μας το εργασιακό στρες;

Aris - Ιούλ 06, 2018

Μπορεί να αγαπάς τη δουλειά που κάνεις -ή και όχι, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η κάθε δουλειά έχει τις…

Επιτυχίες Υπηρεσιών
39 shares0 views
Επιτυχίες Υπηρεσιών
39 shares0 views

2.239 πακέτα λαθραία τσιγάρα εντόπισε η ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικού τομέα σε έλεγχο οχήματος

Aris - Ιούλ 02, 2018

Από δικυκλιστές αστυνομικούς ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν στην περιοχή του Ευόσμου και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
30 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
30 shares0 views

Οι σφαίρες τέλος, μήπως να προμηθευτούμε νεροπίστολα μέρες που είναι;

Aris - Ιούν 29, 2018

Θεωρητικά ο αστυνομικός πρέπει να εκπαιδεύεται δια βίου και με την ανάλογη συχνότητα, ώστε μα μπορεί να ανταπεξέλθει επαρκώς στα…