Παρουσία και προτάσεις του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης στην 2η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ

Μαρ 09, 2017
307 Shares

Στην πρόσφατη 2η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της Γραμματείας Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων(Π.Ο.ΑΣ.Υ.) η οποία και πραγματοποιήθηκε την 8/3/2017 στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ώντας παρούσα κατά τις διεργασίες της, η φυσική και πολιτική ηγεσία του σώματος, είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε ως εκλεγμένες αντιπρόσωποι στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Οι εντυπώσεις και η εμπειρία που αποκομίσαμε από τις διεργασίες ήταν ιδιαίτερως θετικές και η εκτίμηση καθώς και πεπείθησή μας είναι πως θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμη, προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, η ίδρυση Γραμματείας Γυναικών σε όλες τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Τα ιδιαίτερως ευαίσθητα θέματα της απαιτητικής καθημερινότητας του επαγγέλματος μας που συνεχώς αντιμετωπίζουμε, είναι ομολογουμένως πολλά και το σύνολο σχεδόν αυτών, χρήζουν επανεξέτασης, αναθεώρησης, τροποποίησης και επαναπροσδιορισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά:

– η Κανονιστική Διαταγή 11/1991 (δείτε την εδώ) για τα δικαιώματα του γυναικείου Αστυνομικού προσωπικού, που εκδόθηκε το 1991 θα πρέπει να επανεξεταστεί, να επικαιροποιηθεί και να προσαρμοστεί αναλόγως, καθώς πολλές διατάξεις είναι ξεπερασμένες και αναχρονιστικές, αφού στα 26 έτη που πέρασαν έχουν αλλάξει πολλά.

– η αυστηρή απαγόρευση μετάθεσης με πρωτοβουλία της υπηρεσίας και χωρίς την αίτηση των γυναικών που διανύουν την πεντάμηνη υποχρεωτική άδεια κύησης και λοχείας σε περίπτωση γέννησης, αλλά και στη λήψη της άδειας ανατροφής τέκνου, διότι έχουν παρατηρηθεί, δυστυχώς, φαινόμενα που η υπηρεσία διέταξε τη μετάθεση γυναικών που μόλις είχαν αποκτήσει το τέκνο τους (βλέπε σχετικό άρθρο εδώ).

– όταν μια συναδέλφισσα διανύει τους πρώτους μήνες της κύησης της και δεν της χορηγηθεί αναρρωτική άδεια, θα είναι πρέπον να μην διατίθεται σε εξωτερικές ή επικίνδυνες υπηρεσίες, ώστε να μην επιβαρύνεται για να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για την υγεία της.

– θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των γονικών αδειών που προβλέπει το π.δ. 27/86 σε συνδυασμό με το ν. 3528/07.

– θα πρέπει στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης να υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη από το ταμείο μας ώστε να καλύπτονται παραπάνω έξοδα. Εδώ να επισημάνουμε την σημαντική βοήθεια που παρέχεται σε αυτές τις περιπτώσεις από το Ίδρυμα Εξοχών, την Αστυνομική Ανασκόπηση και το ΤΕΑΠΑΣΑ (εφόσον δοθεί νομική λύση στο ΤΕΑΠΑΣΑ για τον ειδικό λογαριασμό αρωγής) και για την οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περαιτέρω λεπτομέρειες.

– οι περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών χρειάζεται να προστατεύουν περισσότερο, όσον αφορά το ωράριο εργασίας και τη γενικότερη υπηρεσιακή αντιμετώπισή τους από τη Διοίκηση.

– το ασφαλιστικό καθεστώς για καταταγέντες τα έτη 1990 – 1992, αλλά και η αδικημένη σειρά 1993, χρήζει ανάγκης βελτίωσης και άμεσης λύσης.

– τα πλασματικά έτη τέκνων του ν. 3865/10 για τους πολιτικούς δημοσίους Υπαλλήλους θα πρέπει να χορηγηθούν και στους ένστολους εργαζόμενους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων

– η αυστηρή προστασία όλων των γυναικών συναδέλφων σε κάθε περίπτωση και σε όλες ανεξαιρέτως τις Υπηρεσίες.

Η νέα ηγεσία της Π.Ο.ΑΣ.Υ. που έχει δείξει σαφή σημάδια αυξημένης αγωνιστικής δράσης προκειμένου να καταφέρει πολλά πράγματα υπέρ των γυναικών συναδέλφων κατάφερε την προσθήκη στο π.δ. 75/16 των αδειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και της γέννησης, κηδείας.

Αγαπητές συναδέλφισσες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως εργαζόμενες, μητέρες, σύζυγοι και ό,τι άλλο απαιτεί ο πολυδιάστατος και πολυσύνθετος ρόλος μας ως γυναίκες στη σύγχρονη κοινωνία, είναι πολλά, όχι όμως δυσεπίλυτα και αξεπέραστα.

Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας, να μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε εμάς και μαζί ενωμένες να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση να γνωρίζετε πως είμαστε παρών και αγωνιζόμαστε για όλα τα δικαιώματα και συμφέροντα μας ως γυναίκες Αστυνομικοί.

Με εκτίμηση, Ευαγγέλου Εύα – Λάμαρη Ελένη

Αντιπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

μέλη του Ενωτικού Κινήματος Αστυνομικών (ΕΚΑ) Θεσσαλονίκης

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Δράσεις - Παρεμβάσεις, θέματα από το forum
16 shares0 views
Δράσεις - Παρεμβάσεις, θέματα από το forum
16 shares0 views

Ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΥΘ την Δευτέρα 22-10-2018 – Πολλά τα φλέγοντα ζητήματα – Απαραίτητη η παρουσία όλων μας

Panagiotis - Οκτ 21, 2018

Αγαπητοί συνάδελφοι σας καλούμε στη συνεδρίαση του ανοιχτού Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 22-10-2018 στις 18:00,…

Δράσεις - Παρεμβάσεις
134 shares0 views
Δράσεις - Παρεμβάσεις
134 shares0 views

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ!! Αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη θα περιπολούν στη Δράμα και στην Καβάλα

Panagiotis - Οκτ 09, 2018

Έκπληξη προκαλεί η νέα απόφαση της ηγεσίας με την οποία διατάσσεται εποχούμενη περιπολία τριών (3) Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής…

Δράσεις - Παρεμβάσεις, Συνδικαλιστικά
155 shares0 views
Δράσεις - Παρεμβάσεις, Συνδικαλιστικά
155 shares0 views

ΤΟ ΕΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΖΗΤΑΕΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΕΖΩΝ ΠΕΡΙΠΟΛΙΩΝ

staff - Οκτ 08, 2018

Το Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών (ΕΚΑ) Θεσσαλονίκης, ως συνδικαλιστικός οργανισμός των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, οφείλει να καταγγείλει και να γνωστοποιήσει…