Ο Αστυνομικός, η βόμβα και ένα επάγγελμα που κάποιοι ακόμα δεν το θεωρούν επικίνδυνο

Φεβ 14, 2017
104 Shares

Την πρώτη του μήνα βρέθηκε μία βόμβα που είχε πέσει πριν από περίπου 74 χρόνια από αεροπλάνο σε βάθος 5,5 μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών στο βενζινάδικο στην περιοχή του Κορδελιού στην Θεσσαλονίκης. Την 12 Φεβρουαρίου έγινε με επιτυχία μία τεράστια επιχείρηση που απασχόλησε πάνω από 400 Αστυνομικούς για την εκκένωση της περιοχής σε απόσταση 2χλμ περίπου για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδρανοποίησης της βόμβας από ειδική μονάδα του Στρατού και να μεταφερθεί εκτός της πόλης.

Η βόμβα που βρέθηκε ήταν τύπου AN- M64 και σύμφωνα με το AEDOPS η απόσταση ασφαλείας είναι 1900 μέτρα.

Τα παραπάνω λίγο πολύ όλοι τα γνωρίζουμε ή τα μάθαμε τις τελευταίες μέρες. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ποια ήταν η φύλαξη της βόμβας μέχρι να ξεκινήσει η επιχείρηση. Η φύλαξη του χώρου για άλλη μία φορά ανατέθηκε στην Διεύθυνση Αστυνομίας, μέχρι εδώ όλα καλά, σε έναν πεζό Αστυνομικό ανά 8ώρο να στέκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από την βόμβα χωρίς καμία άλλη υποδομή. Οι εντολές απλές, να είναι σε απόσταση ικανή ώστε να μην κινδυνεύει αλλά όχι πολύ μακριά για να μπορεί να διώχνει και τους περίεργους.

Κάποιοι συνάδελφοι είχαν αυτοκίνητο το όποιο πάρκαραν εκεί δίπλα ώστε να έχουν κάπου να καθίσουν έστω και για λίγο, κάπου να αφήσουν τα πράγματα τους, κάπου να φορτίσουν τον ασύρματο ή το κινητό τους τηλέφωνο, να μπορούν να επικοινωνήσουν σε περίπτωση ανάγκης. Κάποιοι συνάδελφοι όμως πέρασαν ένα 8ώρο όρθιοι, «δανείστηκαν» μία καρέκλα από ένα διπλανό μπουγατσάδικο για να μπορούν να καθίσουν να ξεκουραστούν κάποια λεπτά. Ζητάμε εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας ενώ δεν μπορούμε να παρέχουμε στον απλό Αστυνομικό του Τμήματος τα βασικά εφόδια για να εκτελέσει την υπηρεσία του.

Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος που διατρέχει ο Αστυνομικός από την πιθανή έκρηξη της βόμβας, αν και σύμφωνα με τους περισσότερους δεν υπήρχε κίνδυνος, αλλά και η πιθανότητα της δολιοφθοράς. Ποια καλύτερη ευκαιρία για κάποιον με αντικοινωνική συμπεριφορά από μία τέτοια βόμβα, πρακτικά αφύλακτη;

Ένας Αστυνομικός 8 ώρες όρθιος με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην πόλης μας αυτή την περίοδο πόσο αποτελεσματικά μπορεί να προστατέψει πρώτα απ’ όλα τον εαυτό του και μετά όλους τους υπόλοιπους; Φυσικά δεν υπάρχει η απαίτηση να στηθεί αλεξίσφαιρη σκοπιά για μερικές μέρες, αλλά το αυτονόητο, ένα όχημα με δύο Αστυνομικούς, και εφόσον προμηθευτήκαμε και αλεξίσφαιρα οχήματα ένα από αυτά.

Και κάποιοι ακόμα συζητούν αν το επάγγελμα μας είναι επικίνδυνο. Όλοι αυτοί ας μας πουν, θα έστελναν ποτέ τον γιο τους, την κόρη τους ή άλλο μέλος της οικογενείας τους σε μία τέτοια φύλαξη?

Υ.Γ. Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο που άκουσε την ιστορία αυτή και μου έστειλε το παραπάνω σκίτσο

Επιμέλεια:

Κοκονάς Αριστείδης,
αντιπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ στην Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης,
μέλος Ενωτικού Κινήματος Αστυνομικών
(ΕΚΑ) Θεσσαλονίκης

 

 

Διαβάστε ακόμα

Συνδικαλιστικά
18 shares0 views
Συνδικαλιστικά
18 shares0 views

Χάνει ο Αστυνομικός τα μόρια όταν ακυρώνει τη μετάθεσή του ακόμα και στη δεύτερη επιλογή;

Aris - Αυγ 04, 2018

Eνημέρωση απο την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Συνάδελφοι, Κατόπιν πολλών ερωτημάτων σας, για το τι ισχύει σε περίπτωση που σε κάποιον…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
22 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
22 shares0 views

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΕΣ (ΠΑΡΑΤΥΠΕΣ) ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ!

Aris - Αυγ 02, 2018

Θα ήθελα να "ευχαριστήσουμε" και δημόσια τη διοίκηση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, διότι αφού έλυσε όλα τα προβλήματα της υπηρεσίας…

Άρθρα -Απόψεις
40 shares0 views
Άρθρα -Απόψεις
40 shares0 views

Τι επιπτώσεις έχει στην καρδιά μας το εργασιακό στρες;

Aris - Ιούλ 06, 2018

Μπορεί να αγαπάς τη δουλειά που κάνεις -ή και όχι, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η κάθε δουλειά έχει τις…