Καταγγελία αξιόποινων πράξεων που διώκονται αυτεπαγγέλτως – Ποιοι έχουν δικαίωμα να τις καταγγείλουν;

Φεβ 07, 2017
115 Shares

Καθώς υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος προβληματισμός τις τελευταίες μέρες για το ποιος έχει δικαίωμα να καταγγείλει μία αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Παρακάτω παρατίθενται τα άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορούν το ζητούμενο θέμα:

 • Πως κινείται η ποινική δίωξη σε περίπτωση αυτεπάγγελτου ποινικού αδικήματος:

Άρθρο: 36
Αυτεπάγγελτη δίωξη

Όταν δεν απαιτείται έγκληση ή αίτηση, η ποινική δίωξη κινείται αυτεπάγγελτα, ύστερα από αναφορά, μήνυση ή άλλη είδηση ότι διαπράχθηκε αξιόποινη πράξη.

 • Ποιοι έχουν δικαίωμα να το καταγγείλουν:

Άρθρο: 42
Μήνυση αξιόποινων πράξεων

 1. Εκτός από αυτόν που αδικήθηκε, και οποιοσδήποτε άλλος έχει το δικαίωμα να καταγγείλει στην αρχή τις αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως, τις οποίες πληροφορήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο.
 2. Η μήνυση γίνεται απευθείας στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, αλλά και στους άλλους ανακριτικούς υπαλλήλους, είτε από τον ίδιο το μηνυτή είτε από ειδικό πληρεξούσιο. Το έγγραφο της πληρεξουσιότητας μπορεί να δοθεί και με απλή έγγραφη δήλωση. Η γνησιότητα της υπογραφής του εντολέα πρέπει να βεβαιώνεται από οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική αρχή ή δικηγόρο. Το έγγραφο της πληρεξουσιότητας προσαρτάται στην έκθεση για την κατάθεση της μήνυσης. Μπορεί επίσης η μήνυση να γίνει και προφορικά, οπότε συντάσσεται έκθεση, σύμφωνα με τα άρθρα 148 επ.
 3. Αν η μήνυση έγινε σε ανακριτικό υπάλληλο, αυτός τη στέλνει χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο για την ποινική δίωξη εισαγγελέα ή στο δημόσιο κατήγορο.
 4. «Ο μηνυτής, κατά την υποβολή της μήνυσης ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής, καταθέτει, με ποινή το απαράδεκτο αυτής, παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού «εβδομήντα (70)» ευρώ. Σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή άλλης αντικειμενικής αδυναμίας εκδόσεως του παραβόλου, αυτό μπορεί να προσκομισθεί το βραδύτερο εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών, χωρίς να κωλύεται η ποινική διαδικασία. Το ύψος του ποσού του παραβόλου αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης.».

 

 • Ποιοι έχουν υποχρέωση να το καταγγείλουν:

Άρθρο: 37
Υποχρέωση για την ανακοίνωση αξιόποινης πράξης

 1. Οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως.
 2. Οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και εκείνοι στους οποίους ανατέθηκε προσωρινά δημόσια υπηρεσία, έχουν την ίδια υποχρέωση για τις αξιόποινες πράξεις της παρ. 1, αν πληροφορήθηκαν γι’ αυτές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
 3. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις.

 

 • Ανακριτικοί υπάλληλοι είναι:

Άρθρο: 33
Γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι

 1. Η προανάκριση και η προανακριτική εξέταση (άρθρ. 31 παρ. 1 στοιχ. α’ και β’) γίνονται ύστερα από παραγγελία του εισαγγελέα πλημμελειοδικών και υπό τη διεύθυνσή του: α) από τους πταισματοδίκες και ειρηνοδίκες, β) από τους βαθμοφόρους της χωροφυλακής που έχουν βαθμό τουλάχιστον υπενωμοτάρχη, και γ) από τους αστυνομικούς υπαλλήλους που έχουν βαθμό τουλάχιστον υπαρχιφύλακα.
 2. Αν οι παραπάνω δεν υπάρχουν ή έχουν κώλυμα και έως ότου αναλάβουν την προανάκριση, αν υπάρχει κίνδυνος για την αναβολή, η προανάκριση γίνεται από τον πρόεδρο ή το γραμματέα της κοινότητας.
 3. Στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος προανάκριση ενεργεί και ο ανακριτής. Την προανάκριση κατά των ανηλίκων μπορεί να την ενεργεί ο ειδικός ανακριτής ανηλίκων (άρθρο 4 παρ. 2α).

 

 • Παραδείγματα:

1.Ένας πολίτης βλέπει κάποιον να κακοποιεί ένα ζώο (αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα).

Ο πολίτης αυτός έχει το δικαίωμα να καταγγείλει το γεγονός σε οποιαδήποτε αρμόδια αρχή ώστε να ξεκίνησε η ποινική δίωξη, ανεξαρτήτως αν είναι φιλόζωος ή μέλος κάποιου φιλοζωικού συλλόγου ή έχει οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα.

2. Ένας Αστυνομικός αφού έχει κληθεί να ελέγξει ένα περιστατικό βλέπει κάποιον να κακοποιεί ένα ζώο.

Ο Αστυνομικός δεν έχει μόνο δικαίωμα αλλά είναι υποχρεωμένος βάσει νόμου να καταγγείλει οποιοδήποτε αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα πληροφορείτε με οποιονδήποτε τρόπο ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη.

 


Από όλα τα παραπάνω και καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και ο Ποινικός Κώδικας είναι πάνω από οποιοδήποτε ΠΔ μπορούμε με βεβαιότητα να διαπιστώσουμε ποιοι έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν με οποιονδήποτε τρόπο ένα αυτεπάγγελτο αδίκημα.

Επιμέλεια:

Κοκονάς Αριστείδης,
αντιπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ στην Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης,
μέλος Ενωτικού Κινήματος Αστυνομικών
(ΕΚΑ) Θεσσαλονίκης

 

 

Διαβάστε ακόμα

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
50 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
50 shares0 views

Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

staff - Σεπ 11, 2018

Τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας του γεγονότος ότι την Τρίτη 11/09/2018, ξεκίνησε η νέα σχολική χρόνια, έχουν έρθει σε γνώση μας…

Συνδικαλιστικά
19 shares0 views
Συνδικαλιστικά
19 shares0 views

Χάνει ο Αστυνομικός τα μόρια όταν ακυρώνει τη μετάθεσή του ακόμα και στη δεύτερη επιλογή;

Aris - Αυγ 04, 2018

Eνημέρωση απο την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Συνάδελφοι, Κατόπιν πολλών ερωτημάτων σας, για το τι ισχύει σε περίπτωση που σε κάποιον…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
22 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
22 shares0 views

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΕΣ (ΠΑΡΑΤΥΠΕΣ) ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ!

Aris - Αυγ 02, 2018

Θα ήθελα να "ευχαριστήσουμε" και δημόσια τη διοίκηση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, διότι αφού έλυσε όλα τα προβλήματα της υπηρεσίας…