Καταγγελία αξιόποινων πράξεων που διώκονται αυτεπαγγέλτως – Ποιοι έχουν δικαίωμα να τις καταγγείλουν;

Φεβ 07, 2017
115 Shares

Καθώς υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος προβληματισμός τις τελευταίες μέρες για το ποιος έχει δικαίωμα να καταγγείλει μία αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Παρακάτω παρατίθενται τα άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορούν το ζητούμενο θέμα:

 • Πως κινείται η ποινική δίωξη σε περίπτωση αυτεπάγγελτου ποινικού αδικήματος:

Άρθρο: 36
Αυτεπάγγελτη δίωξη

Όταν δεν απαιτείται έγκληση ή αίτηση, η ποινική δίωξη κινείται αυτεπάγγελτα, ύστερα από αναφορά, μήνυση ή άλλη είδηση ότι διαπράχθηκε αξιόποινη πράξη.

 • Ποιοι έχουν δικαίωμα να το καταγγείλουν:

Άρθρο: 42
Μήνυση αξιόποινων πράξεων

 1. Εκτός από αυτόν που αδικήθηκε, και οποιοσδήποτε άλλος έχει το δικαίωμα να καταγγείλει στην αρχή τις αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως, τις οποίες πληροφορήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο.
 2. Η μήνυση γίνεται απευθείας στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, αλλά και στους άλλους ανακριτικούς υπαλλήλους, είτε από τον ίδιο το μηνυτή είτε από ειδικό πληρεξούσιο. Το έγγραφο της πληρεξουσιότητας μπορεί να δοθεί και με απλή έγγραφη δήλωση. Η γνησιότητα της υπογραφής του εντολέα πρέπει να βεβαιώνεται από οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική αρχή ή δικηγόρο. Το έγγραφο της πληρεξουσιότητας προσαρτάται στην έκθεση για την κατάθεση της μήνυσης. Μπορεί επίσης η μήνυση να γίνει και προφορικά, οπότε συντάσσεται έκθεση, σύμφωνα με τα άρθρα 148 επ.
 3. Αν η μήνυση έγινε σε ανακριτικό υπάλληλο, αυτός τη στέλνει χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο για την ποινική δίωξη εισαγγελέα ή στο δημόσιο κατήγορο.
 4. «Ο μηνυτής, κατά την υποβολή της μήνυσης ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής, καταθέτει, με ποινή το απαράδεκτο αυτής, παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού «εβδομήντα (70)» ευρώ. Σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή άλλης αντικειμενικής αδυναμίας εκδόσεως του παραβόλου, αυτό μπορεί να προσκομισθεί το βραδύτερο εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών, χωρίς να κωλύεται η ποινική διαδικασία. Το ύψος του ποσού του παραβόλου αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης.».

 

 • Ποιοι έχουν υποχρέωση να το καταγγείλουν:

Άρθρο: 37
Υποχρέωση για την ανακοίνωση αξιόποινης πράξης

 1. Οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως.
 2. Οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και εκείνοι στους οποίους ανατέθηκε προσωρινά δημόσια υπηρεσία, έχουν την ίδια υποχρέωση για τις αξιόποινες πράξεις της παρ. 1, αν πληροφορήθηκαν γι’ αυτές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
 3. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις.

 

 • Ανακριτικοί υπάλληλοι είναι:

Άρθρο: 33
Γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι

 1. Η προανάκριση και η προανακριτική εξέταση (άρθρ. 31 παρ. 1 στοιχ. α’ και β’) γίνονται ύστερα από παραγγελία του εισαγγελέα πλημμελειοδικών και υπό τη διεύθυνσή του: α) από τους πταισματοδίκες και ειρηνοδίκες, β) από τους βαθμοφόρους της χωροφυλακής που έχουν βαθμό τουλάχιστον υπενωμοτάρχη, και γ) από τους αστυνομικούς υπαλλήλους που έχουν βαθμό τουλάχιστον υπαρχιφύλακα.
 2. Αν οι παραπάνω δεν υπάρχουν ή έχουν κώλυμα και έως ότου αναλάβουν την προανάκριση, αν υπάρχει κίνδυνος για την αναβολή, η προανάκριση γίνεται από τον πρόεδρο ή το γραμματέα της κοινότητας.
 3. Στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος προανάκριση ενεργεί και ο ανακριτής. Την προανάκριση κατά των ανηλίκων μπορεί να την ενεργεί ο ειδικός ανακριτής ανηλίκων (άρθρο 4 παρ. 2α).

 

 • Παραδείγματα:

1.Ένας πολίτης βλέπει κάποιον να κακοποιεί ένα ζώο (αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα).

Ο πολίτης αυτός έχει το δικαίωμα να καταγγείλει το γεγονός σε οποιαδήποτε αρμόδια αρχή ώστε να ξεκίνησε η ποινική δίωξη, ανεξαρτήτως αν είναι φιλόζωος ή μέλος κάποιου φιλοζωικού συλλόγου ή έχει οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα.

2. Ένας Αστυνομικός αφού έχει κληθεί να ελέγξει ένα περιστατικό βλέπει κάποιον να κακοποιεί ένα ζώο.

Ο Αστυνομικός δεν έχει μόνο δικαίωμα αλλά είναι υποχρεωμένος βάσει νόμου να καταγγείλει οποιοδήποτε αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα πληροφορείτε με οποιονδήποτε τρόπο ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη.

 


Από όλα τα παραπάνω και καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και ο Ποινικός Κώδικας είναι πάνω από οποιοδήποτε ΠΔ μπορούμε με βεβαιότητα να διαπιστώσουμε ποιοι έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν με οποιονδήποτε τρόπο ένα αυτεπάγγελτο αδίκημα.

Επιμέλεια:

Κοκονάς Αριστείδης,
αντιπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ στην Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης,
μέλος Ενωτικού Κινήματος Αστυνομικών
(ΕΚΑ) Θεσσαλονίκης

 

 

Διαβάστε ακόμα

Επισκέψεις
68 shares0 views
Επισκέψεις
68 shares0 views

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΑΤ ΒΟΛΒΗΣ (ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑΣ) & ΤΤ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑΣ

Aris - Μαρ 18, 2018

Το Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών -ΕΚΑ- Θεσσαλονίκης, πιστό στη βασική αρχή του να βρίσκεται κοντά και δίπλα στους συναδέλφους, πραγματοποίησε επίσκεψη…

Επικαιρότητα
9 shares0 views
Επικαιρότητα
9 shares0 views

ΤΕΑΠΑΣΑ: Χορήγηση προσωπικών δανείων εκτάκτων αναγκών

Aris - Μαρ 15, 2018

Ορισμός δικαιολογητικών – Διαδικασία έγκρισης και εκταμίευσης: [embeddoc url="http://www.ekathess.gr/wp-content/uploads/2018/03/egyklios_daneion_2018.pdf" download="all"]

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
55 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
55 shares0 views

Όλοι γνωρίζουν τις ευθύνες όσων επενδύουν σε μια Αστυνομία σε ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου καθώς και τα αποτελέσματα αυτής της λογικής.

staff - Μαρ 15, 2018

Πολύς λόγος γίνεται, για τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα δείγματα γραφής των παρελθόντων ετών όσον αφορά…