Άμεση Δράση Ώρα Μηδέν

Ιαν 30, 2017
98 Shares

Τελικά ήρθαμε στο σημείο μηδέν.

Υπηρετώ 26 χρόνια στην Άμεση Δράση και τέτοια κατάσταση διάλυσης δεν έχω ξαναδεί. Η αστυνόμευση έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Τα περιπολικά χρησιμοποιούνται ελάχιστα για την προστασία των πολιτών και διατίθενται σε αλλότρια αντικείμενα. Οι διαφόρων ειδών εγκληματικές ομάδες έχουν καταλάβει ότι η μοναδική δύναμη αστυνόμευσης έχει σχεδόν διαλυθεί και αλωνίζουν ανεξέλεγκτα.

Η ομάδα (Ζ) χρησιμοποιείται σχεδόν στο σύνολό της για ακίνητους στόχους και συνοδείες ομάδων.

Η ομάδα (ΔΙ.ΑΣ.) έχει αποδεκατιστεί και χρησιμοποιείται για φύλαξη στόχων και συρμών. Έτσι, οι πολίτες υπομένουν την έλλειψη αστυνόμευσης και παραπονούνται έντονα στους αστυνομικούς που επιλαμβάνονται σε διάφορα περιστατικά, με μεγάλη πολλές φορές καθυστέρηση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μείωσης του αστυνομικού προσωπικού τα τελευταία χρόνια.

Την περίοδο αυτή το σύνολο των λειτουργικών περιπολικών της Άμεσης Δράσης, είναι(34) από τα (176) που απαρτίζουν το στόλο της. Η ομάδα (ΔΙ.ΑΣ.) διαθέτει (1264) μοτοσυκλέτες από τις οποίες οι (600) είναι λειτουργικές. Με την κατάσταση αυτή, πρέπει οι μοτοσυκλέτες καθώς και τα περιπολικά, να κινούνται 24 ώρες το 24ωρο. Όμως με αυτούς τους ρυθμούς πόσο να αντέξουν; Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι εποχούμενες δυνάμεις θα καταργηθούν και θα είμαστε όλοι πεζοί. Αυτό βεβαίως δεν συμβαίνει μόνο στην Α.Δ. Τα Αστυνομικά Τμήματα επίσης υπολειτουργούν. Οι συνάδελφοι αντί να είναι στο δρόμο για την αστυνόμευση και την προστασία των πολιτών, χρησιμοποιούνται για φύλαξη στόχων, hot spot και άλλων αντικειμένων εκτός της αστυνόμευσης. Εκτός αυτού, πολλές φορές έχουμε καταγγείλει ότι οι εποχούμενες δυνάμεις που είναι ακίνητες σε στόχους γίνονται οι ίδιες στόχοι ενεργειών και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των συναδέλφων μας.

Οι «γνωστοί άγνωστοι» έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα η καταστροφή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας να είναι σχεδόν σε ημερήσια διάταξη. Συν τοις άλλοις οι συνάδελφοι της Υ.Α.Τ. γίνονται βορά στις ορέξεις των «αναρχικών» και είναι ευχής έργο το ότι ακόμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Όλα αυτά είναι βέβαια αποτελέσματα της κατάργησης της ομάδας (Δ) η οποία έλεγχε αυτές τις καταστάσεις. Έχουμε γεμίσει άβατα και δεν εννοώ μόνο τα Εξάρχεια. Άβατα είναι επίσης τα hot spot ,οι καταυλισμοί των ρομά, καθώς και τα διάφορα “κέντρα’’ τύπου βίλας Αμαλία. Ειδικά οι ρομά έχουν αναβαθμίσει (λόγω έλλειψης αστυνόμευσης) την εγκληματική τους δράση και τώρα πια συστήνουν συμμορίες, κάνοντας ένοπλες ληστείες όντας εξοπλισμένοι με ασυρμάτους που βρίσκουν εύκολα στο εμπόριο. Έτσι «ακούνε» και το κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Η Ηγεσία επικεντρώνεται στις πολύ μεγάλες υποθέσεις ενώ η μικροεγκληματικότητα καλπάζει, αφήνοντας τον απλό πολίτη απροστάτευτο.

Τέλος, πρέπει να επισημάνω ότι οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται με νέους συναδέλφους διότι οι προσλήψεις στο Σώμα γίνονται με το σταγονόμετρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων να είναι συνεχώς αυξανόμενος. Αν αναλογιστούμε και την αύξηση των ορίων ηλικίας, σε λίγα χρόνια θα γίνουμε αστυνομία υπερηλίκων.

Προτάσεις υπάρχουν πολλές από την πλευρά των συνδικαλιστικών ενώσεων. Οι αρμόδιοι όμως κωφεύουν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τελικά να διαιωνίζονται αυτές οι καταστάσεις και να γίνονται ανεξέλεγκτες.

 

Του ΜΠΑΛΑΣΚΑ Χρήστου 

Αντιπροέδρου Δημοσίων Σχέσεων Ε.ΑΣ.Υ.Α.

από την εφημερίδα ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διαβάστε ακόμα

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
0 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
0 shares0 views

Πλήρης ενημέρωση για τις εσωτερικές μεταθέσεις της Θεσσαλονίκης – Ο αναπληρωτής του αναπληρωτή στα Συμβούλια Μεταθέσεων!

Panagiotis - Ιούλ 20, 2017

Η ηγεσία της ΓΑΔΘ με μια διαταγή στα τέλη Ιουνίου 2017, "χρέωσε" ουσιαστικά την επικείμενη αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της, στους…

Δράσεις - Παρεμβάσεις, Επισκέψεις, Συνδικαλιστικά
73 shares0 views
Δράσεις - Παρεμβάσεις, Επισκέψεις, Συνδικαλιστικά
73 shares0 views

ΤΟ ΕΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ Α.Τ. ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

staff - Ιούλ 18, 2017

Το Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών- ΕΚΑ- Θεσσαλονίκης  σήμερα Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 πραγματοποίησε επίσκεψη στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας παρουσία συναδέλφων που…

Δράσεις - Παρεμβάσεις, Επισκέψεις
49 shares0 views
Δράσεις - Παρεμβάσεις, Επισκέψεις
49 shares0 views

Μόρια, ένα καζάνι που βράζει σε ένα νησί γεμάτο προβλήματα

Aris - Ιούλ 17, 2017

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της ΠΟΑΣΥ και την ανακοίνωση της για τις ελλείψεις στο ΠΡΟΚΕΚΑ που το καθιστούν ουσιαστικά…