Συγκροτείται Ευρωπαϊκή ομάδα επιστροφών – Από ποιες Υπηρεσίες θα προέρχονται οι Αστυνομικοί που θα συμμετάσχουν

Ιαν 27, 2017
33 Shares

Στην ευρωπαϊκή ομάδα επιστροφών, που συγκροτείται υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής –διαδόχου του Frontex– θα μετάσχουν Ελληνες αστυνομικοί από τις υπηρεσίες Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Τη δημιουργία των κοινών ομάδων απελάσεων ανακοίνωσε στις 10 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, διευκρινίζοντας ότι σε αυτή θα μετάσχουν συνολικά 690 αστυνομικοί από όλα τα κράτη–μέλη της Ε.Ε., με εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα επιστροφών.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων στην ομάδα απελάσεων του «νέου Frontex», οι 600 έχουν καθήκοντα συνοδών, οι 50 παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι υπόλοιποι 40 χαρακτηρίζονται «εμπειρογνώμονες» σε θέματα επιστροφών, ταυτοποίησης αλλοδαπών, έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων κ.ά. Εξι ημέρες μετά τα «εγκαίνια» της ευρωομάδας, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κοινοποίησε στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης έγγραφη διαταγή με θέμα τη δημιουργία μιας «δεξαμενής» είκοσι Ελλήνων αστυνομικών, που θα συμμετάσχουν στις κοινές επιχειρήσεις απελάσεων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής.

Οι μισοί αστυνομικοί θα προέρχονται από το δυναμικό του Αλλοδαπών Αττικής και οι υπόλοιποι δέκα από την αντίστοιχη υπηρεσία της συμπρωτεύουσας. Στα προαπαιτούμενα είναι να μιλάνε καλά αγγλικά, να έχουν αξιολογηθεί ως «εξαίρετοι» από τους προϊσταμένους τους και να έχουν δύο χρόνια προϋπηρεσία στο αντικείμενο.

«Είναι θετικό ότι η επιλογή γίνεται μεταξύ του προσωπικού των Διευθύνσεων Αλλοδαπών που διαθέτουν εμπειρία από κοινές επιχειρήσεις απελάσεων», δήλωσε στην «Κ» ο Θωμάς Μπόζιαρης, πρόεδρος της Ενωσης Συνοριακών Φυλάκων Αττικής. Χθες, εξάλλου, αστυνομικοί του Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη συμμετείχαν σε κοινή πτήση επαναπροώθησης 30 υπηκόων Πακιστάν στο Ισλαμαμπάντ. Η επιχείρηση οργανώθηκε υπό την ομπρέλα (και με χρήματα) της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και την ευθύνη συντονισμού της είχε η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Πλην της Ελλάδας στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί από Ουγγαρία, Βέλγιο και Γερμανία.

Το θέμα των επιστροφών – απελάσεων ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχαν, την Τετάρτη, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με μέλη διπλωματικής αντιπροσωπείας του Αφγανιστάν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Της συνάντησης προήδρευσε η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ενώ συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης και ο διπλωματικός σύμβουλος του υπουργείου Γιώργος Αλεξόπουλος. «Κατατέθηκαν απόψεις – προτάσεις και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία οι δύο πλευρές αναμένεται να αξιοποιήσουν με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τη διαμονή των πολιτών Αφγανιστάν στην Ελλάδα και των διαδικασιών επιστροφής των παράνομων μεταναστών», ανέφερε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

 www.kathimerini.gr

δημοσιευμένο στο policenet.gr

Διαβάστε ακόμα

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
50 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
50 shares0 views

Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

staff - Σεπ 11, 2018

Τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας του γεγονότος ότι την Τρίτη 11/09/2018, ξεκίνησε η νέα σχολική χρόνια, έχουν έρθει σε γνώση μας…

Συνδικαλιστικά
19 shares0 views
Συνδικαλιστικά
19 shares0 views

Χάνει ο Αστυνομικός τα μόρια όταν ακυρώνει τη μετάθεσή του ακόμα και στη δεύτερη επιλογή;

Aris - Αυγ 04, 2018

Eνημέρωση απο την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Συνάδελφοι, Κατόπιν πολλών ερωτημάτων σας, για το τι ισχύει σε περίπτωση που σε κάποιον…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
22 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
22 shares0 views

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΕΣ (ΠΑΡΑΤΥΠΕΣ) ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ!

Aris - Αυγ 02, 2018

Θα ήθελα να "ευχαριστήσουμε" και δημόσια τη διοίκηση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, διότι αφού έλυσε όλα τα προβλήματα της υπηρεσίας…