Συγκροτείται Ευρωπαϊκή ομάδα επιστροφών – Από ποιες Υπηρεσίες θα προέρχονται οι Αστυνομικοί που θα συμμετάσχουν

Ιαν 27, 2017
33 Shares

Στην ευρωπαϊκή ομάδα επιστροφών, που συγκροτείται υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής –διαδόχου του Frontex– θα μετάσχουν Ελληνες αστυνομικοί από τις υπηρεσίες Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Τη δημιουργία των κοινών ομάδων απελάσεων ανακοίνωσε στις 10 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, διευκρινίζοντας ότι σε αυτή θα μετάσχουν συνολικά 690 αστυνομικοί από όλα τα κράτη–μέλη της Ε.Ε., με εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα επιστροφών.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων στην ομάδα απελάσεων του «νέου Frontex», οι 600 έχουν καθήκοντα συνοδών, οι 50 παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι υπόλοιποι 40 χαρακτηρίζονται «εμπειρογνώμονες» σε θέματα επιστροφών, ταυτοποίησης αλλοδαπών, έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων κ.ά. Εξι ημέρες μετά τα «εγκαίνια» της ευρωομάδας, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κοινοποίησε στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης έγγραφη διαταγή με θέμα τη δημιουργία μιας «δεξαμενής» είκοσι Ελλήνων αστυνομικών, που θα συμμετάσχουν στις κοινές επιχειρήσεις απελάσεων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής.

Οι μισοί αστυνομικοί θα προέρχονται από το δυναμικό του Αλλοδαπών Αττικής και οι υπόλοιποι δέκα από την αντίστοιχη υπηρεσία της συμπρωτεύουσας. Στα προαπαιτούμενα είναι να μιλάνε καλά αγγλικά, να έχουν αξιολογηθεί ως «εξαίρετοι» από τους προϊσταμένους τους και να έχουν δύο χρόνια προϋπηρεσία στο αντικείμενο.

«Είναι θετικό ότι η επιλογή γίνεται μεταξύ του προσωπικού των Διευθύνσεων Αλλοδαπών που διαθέτουν εμπειρία από κοινές επιχειρήσεις απελάσεων», δήλωσε στην «Κ» ο Θωμάς Μπόζιαρης, πρόεδρος της Ενωσης Συνοριακών Φυλάκων Αττικής. Χθες, εξάλλου, αστυνομικοί του Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη συμμετείχαν σε κοινή πτήση επαναπροώθησης 30 υπηκόων Πακιστάν στο Ισλαμαμπάντ. Η επιχείρηση οργανώθηκε υπό την ομπρέλα (και με χρήματα) της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και την ευθύνη συντονισμού της είχε η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Πλην της Ελλάδας στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί από Ουγγαρία, Βέλγιο και Γερμανία.

Το θέμα των επιστροφών – απελάσεων ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχαν, την Τετάρτη, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με μέλη διπλωματικής αντιπροσωπείας του Αφγανιστάν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Της συνάντησης προήδρευσε η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ενώ συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης και ο διπλωματικός σύμβουλος του υπουργείου Γιώργος Αλεξόπουλος. «Κατατέθηκαν απόψεις – προτάσεις και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία οι δύο πλευρές αναμένεται να αξιοποιήσουν με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τη διαμονή των πολιτών Αφγανιστάν στην Ελλάδα και των διαδικασιών επιστροφής των παράνομων μεταναστών», ανέφερε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

 www.kathimerini.gr

δημοσιευμένο στο policenet.gr

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα
16 shares0 views
Επικαιρότητα
16 shares0 views

20 Οκτωβρίου, η ημέρα της Αστυνομίας – Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Aris - Οκτ 16, 2017

Η Ελληνική Αστυνομία γιορτάζει στις 20 Οκτώβριου την «Ημέρα της Αστυνομίας» μαζί με τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα…

Συνδικαλιστικά
12 shares0 views
Συνδικαλιστικά
12 shares0 views

Συγκρότηση των Επιτροπών Π.Ο.ΑΣ.Υ. & της Ελεγκτικής Επιτροπής σε Σώμα

Aris - Οκτ 16, 2017

Αθήνα 16 Οκτωβρίου 2017 Αριθ. πρωτ.: 200/9/88α ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Μετά την διεξαγωγή του 27ου Πανελλαδικού Συνεδρίου και την εκλογή, σύμφωνα με…

Συνδικαλιστικά
4 shares0 views
Συνδικαλιστικά
4 shares0 views

Αίτημα παράτασης υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες από την Ομοσπονδία μας

Aris - Οκτ 16, 2017

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2017 Αρ. Πρωτ.: 305/6/11 Προς: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή Κοιν.: 1. Υπουργό Οικονομικών,…