«Να εφαρμοστεί η δυνατότητα πρόσληψης μέλους της οικογένειας αστυνομικού ή πυροσβέστη σε περίπτωση θανάτου ή αναπηρίας εν υπηρεσία»

Ιαν 26, 2017
97 Shares

Να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τη δυνατότητα πρόσληψης μέλους της οικογένειας αστυνομικού ή πυροσβεστικού υπαλλήλου σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητάς του ενώ εκτελούσε υπηρεσία ζητούν οι κ.κ. Βασίλης Γιόγιακας και Χρήστος Μπουκώρος με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εσωτερικών. Οι βουλευτές της Ν.Δ. σημειώνουν ότι η τροπολογία που θα επιτρέψει την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων δεν έχει προωθηθεί προς ψήφιση αν και είχε εξαγγελθεί από τον κο Τόσκα τον περασμένο Απρίλιο. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή διατάξεων για την πρόσληψη μελών της οικογένειας αστυνομικού ή πυροσβεστικού υπαλλήλου σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας αυτού κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας»

Με την διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 1339/1983, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 2452/1996, προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης μελών της οικογένειας αστυνομικού ή πυροσβεστικού υπαλλήλου σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας αυτού κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας. Παρ’ όλα αυτά οι αιτήσεις των δικαιούχων μελών της οικογενείας των θυμάτων αστυνομικών υπαλλήλων δεν ικανοποιούνται με την επίκληση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν.4305/2014 σύμφωνα με την οποία «δεν επιτρέπεται ο διορισμός/πρόσληψη προσωπικού, μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού, εφόσον στον οικείο φορέα δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή οργανική θέση…».

Σε έγγραφη απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών (αριθ. πρωτ. 7017/4/19379/10-4-2016), κατόπιν Αναφοράς που κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ι. Μανιάτης, σημειώνεται ότι «προς διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ήδη προωθηθεί σχέδιο τροπολογίας για την κατ’ εξαίρεση πρόσληψη πολιτικού προσωπικού». Έως σήμερα, ωστόσο, δεν έχει κατατεθεί τροπολογία της σχετικής διάταξης του ν. 4305/2014.

Η ενεργοποίηση των ευεργετικών διατάξεων των ν. 1339/1983 και 2452/1996 ανταποκρίνεται στην πρόθεση του νομοθέτη για την παροχή πληρέστερης προστασίας στα μέλη της οικογένειας των θυμάτων του καθήκοντος αστυνομικών και πυροσβεστικών υπαλλήλων, εκπληρώνοντας το ιδιαίτερο ηθικό χρέος της Πολιτείας προς αυτούς και διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός: Εάν και πότε προτίθεται να καταθέσει τροπολογία για την κατ’ εξαίρεση πρόσληψη, ως πολιτικού προσωπικού, μελών της οικογένειας θανόντων ή ανίκανων προς εργασία αστυνομικών ή πυροσβεστικών υπαλλήλων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων των ν. 1339/1983 και 2452/1996.

thespro.gr

Διαβάστε ακόμα

Συνδικαλιστικά
18 shares0 views
Συνδικαλιστικά
18 shares0 views

Χάνει ο Αστυνομικός τα μόρια όταν ακυρώνει τη μετάθεσή του ακόμα και στη δεύτερη επιλογή;

Aris - Αυγ 04, 2018

Eνημέρωση απο την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Συνάδελφοι, Κατόπιν πολλών ερωτημάτων σας, για το τι ισχύει σε περίπτωση που σε κάποιον…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
22 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
22 shares0 views

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΕΣ (ΠΑΡΑΤΥΠΕΣ) ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ!

Aris - Αυγ 02, 2018

Θα ήθελα να "ευχαριστήσουμε" και δημόσια τη διοίκηση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, διότι αφού έλυσε όλα τα προβλήματα της υπηρεσίας…

Άρθρα -Απόψεις
40 shares0 views
Άρθρα -Απόψεις
40 shares0 views

Τι επιπτώσεις έχει στην καρδιά μας το εργασιακό στρες;

Aris - Ιούλ 06, 2018

Μπορεί να αγαπάς τη δουλειά που κάνεις -ή και όχι, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η κάθε δουλειά έχει τις…