Πως έφτασε η Θεσσαλονίκη στην πρώτη θέση χρήσης ναρκωτικών ουσιών της Κεντρικής Ευρώπης

Ιαν 19, 2017
31 Shares

Σε αυτό το άρθρο η Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται ως η κορυφαία πόλη στην Κεντρική Ευρώπη σε χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό στη Θεσσαλονίκη;
Αναρωτήθηκε κανείς υπεύθυνος ή έστω ένας πολιτικός, από που πηγάζει το πρόβλημα;

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες του προβλήματος, η οποία είναι απόρροια της έλλειψης Αστυνομικών στον τομέα της πρόληψης αλλά και σε αυτόν της καταστολής. Επανειλημμένα σαν Ε.Κ.Α. Θεσσαλονίκης έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη για ενίσχυση αυτής της πόλης με αστυνομικούς.
Αν ασχοληθούμε με τον τομέα της πρόληψης, θα αντιληφθούμε άμεσα το πρόβλημα. Πολύ απλά δεν υπάρχουν αστυνομικοί για πεζές περιπολίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα ναρκωτικά δίνουν και περνούν στις πιάτσες επειδή δεν είναι εμφανής η παρουσία της Αστυνομίας.
Δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν άμεσα πολλά πράγματα σε αυτόν τον τομέα, αν δεν αποδεσμευτούν οι αστυνομικοί από πάρεργα (φυλάξεις στόχων, πολιτικών γραφείων) και αν δεν ενισχυθεί με παραπάνω αστυνομικούς η Θεσσαλονίκη σε αυτές τις μεταθέσεις. Ας εστιάσουμε επομένως και λόγω της ανωτέρω έρευνας, στο τομέα της καταστολής και στα υπαρκτά προβλήματα που επίσης υπάρχουν σε αυτόν.

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης (Υ.Δ.Ν.Θ.) με τα πέντε επιμέρους Τμήματα (Γενικών υποθέσεων/Άμεσης επέμβασης/ ΑνατολικήςΘεσ/νίκης /Δυτικής Θεσ/νίκης/Αερολιμένα Θεσ/νίκης) έχει τον πρώτο λόγο στο θέμα της καταστολής.
Μια από τις σημαντικότερες και από τις πιο μάχιμες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην συγκεκριμένη υποδιεύθυνση έχει μειωθεί δραματικά η δύναμη των αστυνομικών που υπηρετούν σε όλα τα επιμέρους τμήματα αυτής.
Ενδεικτικά να αναφερθούμε σε ένα από τα αυτά, στο Τμήμα Άμεσης Επέμβασης, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, χειρίζεται το κέντρο βάσης (R/T) της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και είναι αρμόδιο για την καταγραφή των καταγγελιών για θέματα ναρκωτικών και την άμεση επέμβαση σε κάθε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο κινητοποιώντας τα απαραίτητα προς τούτο προσωπικό και μέσα. Επίσης, συντονίζει τις επιχειρησιακές ομάδες της Υποδιεύθυνσης και είναι αρμόδιο για τη λειτουργία του τριψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 109, μέσω του οποίου επικοινωνούν οι πολίτες με την Υπηρεσία για θέματα ναρκωτικών, καθώς και για την υποδοχή, ενημέρωση και παροχή κάθε διαθέσιμης πληροφορίας σε εξαρτημένα άτομα ή ενδιαφερόμενους πολίτες, για θέματα πρόληψης ή αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Από 25 αστυνομικούς στον αριθμό μέχρι πριν λίγα χρόνια, έχουν μειωθεί δραματικά στους 9 αστυνομικούς (πραγματική δύναμη).
(Αξίζει να αναφερθεί ότι το γραφείο φύλαξης του πρωθυπουργού αριθμεί πάνω από 10 ????? άτομα).

Η Υ.Δ.Ν. πέρα από το αντικείμενο της, το οποίο είναι σημαντικό και έχοντας γεμάτα χέρια, λόγω της πληθώρας ναρκωτικών που έχουν κατακλύσει την πόλη μας, απασχολούνται σε μέτρα ασφαλείας όπως φυλάξεις ξενοδοχείων, γήπεδα, παρελάσεις, ενισχύσεις άλλων υπηρεσιών. Αυτό αποδυναμώνει ολοκληρωτικά όλη την Υ.Δ.Ν.Θ. η οποία δεν μπορεί αφοσιωθεί πλήρως στις υποθέσεις των ναρκωτικών. Φυσικά ένα σημαντικό θέμα που ανακύπτει με την απασχόληση των συγκεκριμένων μυστικών αστυνομικών της δίωξης ναρκωτικών ,σε άλλα μέτρα είναι ότι τους καθιστά αναγνωρίσιμους στον κόσμο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τη σωστά δουλειά τους αφού έχει αποκαλυφθεί η ιδιότητα τους.
Χρόνια τώρα κανένας από την ηγεσία εδώ Θεσσαλονίκη, καθώς φαίνεται στην πράξη, δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο και την έννοια του μυστικού Αστυνομικού. Δεν ενδιαφέρεται να λύσει το συγκεκριμένο θέμα ζητώντας να μην απασχολούνται οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί σε μέτρα ασφαλείας,, εξορμήσεις σε στέκια-πιάτσες ναρκωτικών (αναγκαία μόνο η παροχή μόνο πληροφοριακής κάλυψης), φυλάξεις κρατητηρίων κ.λ.π.. Άγνοια ή αδιαφορία σε ένα τόσης ζωτικής σημασίας θέμα;
Οι ώρες εργασίας των αστυνομικών της Υ.Δ.Ν. είναι εξοντωτικές, διότι οι υποθέσεις ναρκωτικών από την στιγμή της έναρξης ερευνάς, του εντοπισμού, της σύλληψης, του σχηματισμού δικογραφίας, μέχρι να οδηγηθούν οι δράστες στον ανακριτή απαιτεί πολλές ώρες. Οι συνάδελφοι εργάζονται συνήθως από 9 έως 24 ώρες ασταμάτητα στις περιπτώσεις που είναι σε εξέλιξη μία υπόθεση. Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που υπάρχει, δεν είναι επαρκής και χρειάζεται επειγόντως αναβάθμιση. Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται επίσης δεν επαρκούν και βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Ευτυχώς στις συγκεκριμένες Υπηρεσίες οι Αστυνομικοί, δεν αποθαρρύνονται, δεν αποχωρούν εύκολα και εξακολουθούν να υπομένουν την όποια ταλαιπωρία για το καλό της κοινωνίας.
Το μόνο που ενδιαφέρει την ηγεσία της Αστυνομίας είναι η στατιστική, η οποία βέβαια καλύπτεται λόγω της πίεσης, με εξορμήσεις και με τις απειλές αναφορών.
Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται όμως, είναι ότι η δουλειά βγαίνει κυρίως, επειδή οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτήν την Υ.Δ.Ν.Θ. αγαπούν τη δουλειά τους, δείχνουν υπερβάλλον ζήλο, έχοντας ως γνώμονα το καλό της κοινωνίας και την απομάκρυνση από την πιάτσα των ναρκωτικών που δηλητηριάζουν κυρίως τα παιδιά μας. Οι αστυνομικοί αυτοί νοιάζονται αποδεδειγμένα παραπάνω από τους πολιτικούς για το καλό αυτής της κοινωνίας και το αντιλαμβάνεται κανείς από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί και θα συζητήσει μαζί τους.
Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν σε όλα αυτά τα παιδιά, από τον νεαρότερο αστυφύλακα μέχρι τους αξιωματικούς-διοικητές που στέκονται επάξια και με σεβασμό δίπλα στο προσωπικό τους, καθώς και στον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης.

Το άρθρο όμως αυτό εν κατακλείδι, δεν γράφτηκε με σκοπό να ακούσουν απλά ένα μπράβο αυτοί οι Αστυνομικοί. Γράφτηκε για να αφυπνισθούν η διοίκηση αυτής της πόλης και οι πολιτικοί μας.
Για να φροντίσουν να ενισχυθεί αυτή η υπηρεσία με άτομα, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα.
Όσο πιο δυνατή και οργανωμένη είναι αυτή η υπηρεσία τόσα περισσότερα ναρκωτικά θα αποσυρθούν από την πιάτσα και τόσο πιο προστατευμένα θα είναι τα παιδιά μας. Καιρός να ξυπνάμε και να αρχίσουμε να νοιαζόμαστε την πόλη μας. Ενισχύστε την Θεσσαλονίκη με αστυνομικούς και πιο συγκεκριμένα ενισχύστε τις υπηρεσίες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους άμεσα στον πολίτη. Μην κάνετε αλχημείες μετακινώντας απλά άτομα από μια υπηρεσία στην άλλη για να καλύψετε προσωρινά το πρόβλημα.

Οι αστυνομικοί υπάρχουν για να στέκονται δίπλα στον πολίτη.

Διαβάστε ακόμα

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
0 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
0 shares0 views

Συνάδελφοι.. Τι είναι συνδικαλισμός, και τι συνδικαλιστής..; Του Γιώργου Αμανατίδη.

staff - Μαρ 21, 2018

Η αποστολή του συνδικαλιστή είναι να ενώνει και όχι να διχάζει.. Ο συνδικαλισμός είναι πάνω από αξιώματα και προσωπικές φιλοδοξίες..…

Επιτυχίες Υπηρεσιών
52 shares0 views
Επιτυχίες Υπηρεσιών
52 shares0 views

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης

Aris - Μαρ 20, 2018

Στην εξάρθρωση συμμορίας που ενέχεται σε διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και στη σύλληψη πέντε μελών της προχώρησαν χθες αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της…

Δράσεις - Παρεμβάσεις
34 shares0 views
Δράσεις - Παρεμβάσεις
34 shares0 views

ΖΗΤΑΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ -ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 6ΜΗΝΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!!!

Aris - Μαρ 20, 2018

Το Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών ΕΚΑ Θεσσαλονίκης πιστό στις αρχές και στις αξίες του για αξιοκρατια, νομιμότητα και δικαιοσύνη παντού σε…