Γιατί δεν χορηγούνται όπως προβλέπεται οι ημερήσιες αναπαύσεις και καταστρατηγείται το Π.Δ.; Μία υλοποιήσιμη πρόταση

Η τήρηση των Οργανισμών και Κανονισμών του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας μας διδάσκεται από την είσοδο μας στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και μας τονίζεται σχεδόν καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού μας βίου.

Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχουμε ως εργαζόμενοι, προβλέπονται και απορρέουν από την ισχύουσα Νομοθεσία και είναι λίγο – πολύ σε όλους μας γνωστά και σχετικά εύκολα προσβάσιμα με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Πολλές φορές όμως η πράξη απέχει από την θεωρία και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αν και η χορήγηση της ημερήσιας ανάπαυσης είναι υποχρεωτική (αναφέρεται ρητά στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του Π.Δ.394/2001 «Χρόνος εργασίας προσωπικού της Ελληνικής Αστυνοµίας», όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει), παρατηρείται το φαινόμενο να μην χορηγείται όπως προβλέπεται και οι δικαιούμενες αναπαύσεις να συσσωρεύονται. Οι περιοδικές αναφορές των υπηρεσιών που υποβάλλονται μηνιαία, είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος ώστε αυτό να διασταυρωθεί και να εξακριβωθεί.

Μία πρόταση ώστε να διασφαλιστεί η υποχρεωτική χορήγησης της εβδομαδιαίας ημερήσιας ανάπαυσης και να εκλείψει το φαινόμενο ανάκλησης της (άλλωστε δεν ανακαλείται όπως αναφέρεται στο άρθρο 2, παράγραφος 5 του Π.Δ.394/2001), είναι η εβδομαδιαία καταχώρηση της διάταξης υπηρεσίας στο βιβλίο υπηρεσίας μέσω του πληροφοριακού συστήματος policeonline και το «κλείδωμα» αυτής για όσους συναδέλφους βρίσκονται σε ημερήσια ανάπαυση, ώστε να μην δύναται να τροποποιηθεί η υπηρεσία γι’ αυτούς, εκτός των προβλεπόμενων περιπτώσεων.

Το να λαμβάνεις έγκαιρα γνώση του ωραρίου υπηρεσίας – βάρδιας που θα εκτελέσεις, συμβάλει καθοριστικά τόσο στον προγραμματισμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής του καθενός μας, όσο και στην ψυχική ηρεμία μας και μας βοηθά ώστε να αποδώσουμε τα μέγιστα κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας μας.

Φωτογραφία του Αγγελίδης Παναγιώτης.με εκτίμηση,

Αγγελίδης Παναγιώτης

μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσ/νίκης

μέλος της Επιτροπής Οικονομικών & Ασφαλιστικών Θεμάτων της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

μέλος ΕΚΑ Θεσ/νίκης

Διαβάστε ακόμα

Συνδικαλιστικά
0 shares0 views
Συνδικαλιστικά
0 shares0 views

Ειδικό Κινητό Τμήμα Θεσσαλονίκης (Δεκαμελή) – υπηρεσία πολλαπλών καθηκόντων, χωρίς συγκεκριμένα καθήκοντα!!!

Aris - Δεκ 17, 2017

Καταρχήν δεκαμελή στα έγγραφα, αφού τυγχάνει να δουλεύουν από 4- 8 Αστυνομικοί. Αντικείμενο: Όταν τα τμήματα δίνουν ρεπό , ενίσχυση…

Επισκέψεις
51 shares0 views
Επισκέψεις
51 shares0 views

Συνάντηση του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης με τον Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Σταύρο ΚΑΛΑΦΑΤΗ

Aris - Δεκ 07, 2017

Με τον Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Σταύρο ΚΑΛΑΦΑΤΗ συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από τον ΠΑΠΑΔΑΚΗ Θεόφιλο, ΚΑΛΕΥΡΑ Αλέξανδρο,…

Συνδικαλιστικά
29 shares0 views
Συνδικαλιστικά
29 shares0 views

Επιβραβεύονται και τα Δάνεια Μικροεπισκευών & Μικροβελτιώσεων του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων

staff - Δεκ 07, 2017

Η δίκαια, πλήρως τεκμηριωμένη και υλοποιήσιμη πρόταση του μέλους μας, Αγγελίδη Παναγιώτη, που έγινε την 04-01-2017 (δείτε την εδώ), προωθήθηκε…