Γιατί δεν χορηγούνται όπως προβλέπεται οι ημερήσιες αναπαύσεις και καταστρατηγείται το Π.Δ.; Μία υλοποιήσιμη πρόταση

Η τήρηση των Οργανισμών και Κανονισμών του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας μας διδάσκεται από την είσοδο μας στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και μας τονίζεται σχεδόν καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού μας βίου.

Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχουμε ως εργαζόμενοι, προβλέπονται και απορρέουν από την ισχύουσα Νομοθεσία και είναι λίγο – πολύ σε όλους μας γνωστά και σχετικά εύκολα προσβάσιμα με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Πολλές φορές όμως η πράξη απέχει από την θεωρία και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αν και η χορήγηση της ημερήσιας ανάπαυσης είναι υποχρεωτική (αναφέρεται ρητά στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του Π.Δ.394/2001 «Χρόνος εργασίας προσωπικού της Ελληνικής Αστυνοµίας», όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει), παρατηρείται το φαινόμενο να μην χορηγείται όπως προβλέπεται και οι δικαιούμενες αναπαύσεις να συσσωρεύονται. Οι περιοδικές αναφορές των υπηρεσιών που υποβάλλονται μηνιαία, είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος ώστε αυτό να διασταυρωθεί και να εξακριβωθεί.

Μία πρόταση ώστε να διασφαλιστεί η υποχρεωτική χορήγησης της εβδομαδιαίας ημερήσιας ανάπαυσης και να εκλείψει το φαινόμενο ανάκλησης της (άλλωστε δεν ανακαλείται όπως αναφέρεται στο άρθρο 2, παράγραφος 5 του Π.Δ.394/2001), είναι η εβδομαδιαία καταχώρηση της διάταξης υπηρεσίας στο βιβλίο υπηρεσίας μέσω του πληροφοριακού συστήματος policeonline και το «κλείδωμα» αυτής για όσους συναδέλφους βρίσκονται σε ημερήσια ανάπαυση, ώστε να μην δύναται να τροποποιηθεί η υπηρεσία γι’ αυτούς, εκτός των προβλεπόμενων περιπτώσεων.

Το να λαμβάνεις έγκαιρα γνώση του ωραρίου υπηρεσίας – βάρδιας που θα εκτελέσεις, συμβάλει καθοριστικά τόσο στον προγραμματισμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής του καθενός μας, όσο και στην ψυχική ηρεμία μας και μας βοηθά ώστε να αποδώσουμε τα μέγιστα κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας μας.

Φωτογραφία του Αγγελίδης Παναγιώτης.με εκτίμηση,

Αγγελίδης Παναγιώτης

μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσ/νίκης

μέλος της Επιτροπής Οικονομικών & Ασφαλιστικών Θεμάτων της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

μέλος ΕΚΑ Θεσ/νίκης

Διαβάστε ακόμα

Άρθρα -Απόψεις
40 shares0 views
Άρθρα -Απόψεις
40 shares0 views

Τι επιπτώσεις έχει στην καρδιά μας το εργασιακό στρες;

Aris - Ιούλ 06, 2018

Μπορεί να αγαπάς τη δουλειά που κάνεις -ή και όχι, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η κάθε δουλειά έχει τις…

Επιτυχίες Υπηρεσιών
39 shares0 views
Επιτυχίες Υπηρεσιών
39 shares0 views

2.239 πακέτα λαθραία τσιγάρα εντόπισε η ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικού τομέα σε έλεγχο οχήματος

Aris - Ιούλ 02, 2018

Από δικυκλιστές αστυνομικούς ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν στην περιοχή του Ευόσμου και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας…

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
30 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
30 shares0 views

Οι σφαίρες τέλος, μήπως να προμηθευτούμε νεροπίστολα μέρες που είναι;

Aris - Ιούν 29, 2018

Θεωρητικά ο αστυνομικός πρέπει να εκπαιδεύεται δια βίου και με την ανάλογη συχνότητα, ώστε μα μπορεί να ανταπεξέλθει επαρκώς στα…