Γιατί δεν χορηγούνται όπως προβλέπεται οι ημερήσιες αναπαύσεις και καταστρατηγείται το Π.Δ.; Μία υλοποιήσιμη πρόταση

Η τήρηση των Οργανισμών και Κανονισμών του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας μας διδάσκεται από την είσοδο μας στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και μας τονίζεται σχεδόν καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού μας βίου.

Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχουμε ως εργαζόμενοι, προβλέπονται και απορρέουν από την ισχύουσα Νομοθεσία και είναι λίγο – πολύ σε όλους μας γνωστά και σχετικά εύκολα προσβάσιμα με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Πολλές φορές όμως η πράξη απέχει από την θεωρία και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αν και η χορήγηση της ημερήσιας ανάπαυσης είναι υποχρεωτική (αναφέρεται ρητά στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του Π.Δ.394/2001 «Χρόνος εργασίας προσωπικού της Ελληνικής Αστυνοµίας», όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει), παρατηρείται το φαινόμενο να μην χορηγείται όπως προβλέπεται και οι δικαιούμενες αναπαύσεις να συσσωρεύονται. Οι περιοδικές αναφορές των υπηρεσιών που υποβάλλονται μηνιαία, είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος ώστε αυτό να διασταυρωθεί και να εξακριβωθεί.

Μία πρόταση ώστε να διασφαλιστεί η υποχρεωτική χορήγησης της εβδομαδιαίας ημερήσιας ανάπαυσης και να εκλείψει το φαινόμενο ανάκλησης της (άλλωστε δεν ανακαλείται όπως αναφέρεται στο άρθρο 2, παράγραφος 5 του Π.Δ.394/2001), είναι η εβδομαδιαία καταχώρηση της διάταξης υπηρεσίας στο βιβλίο υπηρεσίας μέσω του πληροφοριακού συστήματος policeonline και το «κλείδωμα» αυτής για όσους συναδέλφους βρίσκονται σε ημερήσια ανάπαυση, ώστε να μην δύναται να τροποποιηθεί η υπηρεσία γι’ αυτούς, εκτός των προβλεπόμενων περιπτώσεων.

Το να λαμβάνεις έγκαιρα γνώση του ωραρίου υπηρεσίας – βάρδιας που θα εκτελέσεις, συμβάλει καθοριστικά τόσο στον προγραμματισμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής του καθενός μας, όσο και στην ψυχική ηρεμία μας και μας βοηθά ώστε να αποδώσουμε τα μέγιστα κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας μας.

Φωτογραφία του Αγγελίδης Παναγιώτης.με εκτίμηση,

Αγγελίδης Παναγιώτης

μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσ/νίκης

μέλος της Επιτροπής Οικονομικών & Ασφαλιστικών Θεμάτων της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

μέλος ΕΚΑ Θεσ/νίκης

Διαβάστε ακόμα

Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
20 shares0 views
Αρθρογραφία μελών ΕΚΑ
20 shares0 views

Πλήρης ενημέρωση για τις εσωτερικές μεταθέσεις της Θεσσαλονίκης – Ο αναπληρωτής του αναπληρωτή στα Συμβούλια Μεταθέσεων!

Panagiotis - Ιούλ 20, 2017

Η ηγεσία της ΓΑΔΘ με μια διαταγή στα τέλη Ιουνίου 2017, "χρέωσε" ουσιαστικά την επικείμενη αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της, στους…

Δράσεις - Παρεμβάσεις, Επισκέψεις, Συνδικαλιστικά
74 shares0 views
Δράσεις - Παρεμβάσεις, Επισκέψεις, Συνδικαλιστικά
74 shares0 views

ΤΟ ΕΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ Α.Τ. ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

staff - Ιούλ 18, 2017

Το Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών- ΕΚΑ- Θεσσαλονίκης  σήμερα Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 πραγματοποίησε επίσκεψη στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας παρουσία συναδέλφων που…

Δράσεις - Παρεμβάσεις, Επισκέψεις
49 shares0 views
Δράσεις - Παρεμβάσεις, Επισκέψεις
49 shares0 views

Μόρια, ένα καζάνι που βράζει σε ένα νησί γεμάτο προβλήματα

Aris - Ιούλ 17, 2017

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της ΠΟΑΣΥ και την ανακοίνωση της για τις ελλείψεις στο ΠΡΟΚΕΚΑ που το καθιστούν ουσιαστικά…